Social dumpning i livsmedelsindustrin underminerar de nordiska medborgarnas förtroende för det ”europeiska projektet”.

Alltsedan Nordiska Unionens kongress 2011 har en del av medlemsförbunden upplevt en social dumpning på de nordiska ländernas arbetsmarknader. Samtidigt har social dumpning inom köttindustrin i Tyskland satt press på löne- och arbetsvillkor, arbetsmiljö och sysselsättning i de nordiska länderna.

Stora livsmedelsföretag, som medlemsförbunden i Nordiska Unionen har överenskommelser med, har inte hållit sig tillbaka utan har pressat löne- och anställningsvillkor genom att använda vikarier, utstationerade arbetare och behovsanställning.

Överenskommelser bör utgöra ett skydd mot social dumpning, men trots det lyckas arbetsgivarna ersätta fast anställd arbetskraft med oorganiserad som arbetar för en lägre lön och under osäkra arbetsvillkor. Slutligen finns det livsmedelsföretag som försöker frigöra sig från träffade överenskommelser.

Samtidigt har myndigheterna och fackföreningsrörelsen avslöjat en ökad användning av illegala invandrare som arbetar under slavliknande villkor i delar av livsmedelsindustrin.

Till sist hävdar EFFAT, den europeiska federationen för livsmedelsarbetarförbund, att det ser ett samband mellan social dumpning, livsmedelshygien och bedrägeri med livsmedel.

Det råder inget tvivel om att utvecklingen har medverkat till att främja misstron gentemot EU bland våra medlemmar och medborgarna i de nordiska länderna.

EU-kommissionens undersökning av köttindustrin i Tyskland visar att en kombination av utstationerings-, vikarie- och servicedirektivet öppnar upp för kreativiteten hos arbetsgivare, vikariebyråer och kriminella nätverk i syfte att använda och skaffa billig arbetskraft.

Undersökningen visar också att de tyska myndigheterna har gett upp att kontrollera om utstationeringarna står i överensstämmelse med EU-rätten. Och när myndigheterna inte kan, hur ska det då vara möjligt för våra tyska kolleger i NGG att kontrollera och dokumentera social dumpning på slakterierna?

Nordiska Unionen uppfordrar de nationella regeringarna, EU-kommissionen och EU-parlamentet att ta på sig uppgiften och ansvaret – i samverkan med fackföreningsrörelsen – att röja upp i det laglösa tillstånd som föreligger genom att verka inom livsmedelsindustrin för att säkerställa:

1. Rimliga löne- och anställningsvillkor och arbetssäkerhet för de anställda,

2. Fri och rättvis konkurrens mellan seriösa livsmedelsproducenter,

3. Certifierad livsmedelshygien och färre livsmedelsskandaler.

Detta kommer samtidigt att öka förtroendet för det ”europeiska projektet”.

Nordiska Unionen för fackföreningar inom livsmedelsindustrin

Uttalandet antaget vid unionens kongress
samlad i Stockholm 17-19 augusti 2015