[Ur nummer: 01/2005] Förbundets ekonomi har under en rad år pressats rejält. Sedan 1998 har förbundet tappat ca 46 mkr medan avdelningarna haft ett nettotillskott på nästan 2,7 mkr.
Skälen för detta är naturligtvis ett minskat medlemsantal, inte beroende på att människor inte vill vara med, utan på grund av en kraftig strukturomvandling i livsmedelsindustrin. Dessutom har många arbetslösa fått jobb och då inte i livsmedelsindustrin. Till en viss del är också det allvarliga läget avhängigt den kräftgång som präglat börsen under lång tid. Förbundet har ju sedan många år tillbaka haft en hel del av kapitalet placerat i olika former av värdepapper. Vi har dock nu sålt av alla enskilda aktier och istället placerat i fonder för att undvika alltför stora risker.
Förbundet har sedan lång tid tillbaka en ekonomisk målsättning som i korthet innebär att medlemsavgifterna ska finansiera den fackliga verksamheten och eventuella finansiella intäkter från kapitalet ska gå till att betala skatter samt att bygga upp kapitalet ytterligare. Skälet för detta är kort och gott att inte bara säkra de tillgångar vi har utan också öka dem så att arbetsgivarna ska veta att vi som förbund orkar med en konflikt ekonomiskt under avsevärd tid. På så sätt stärker vi inte bara våra mandat när vi förhandlar utan kan också undvika att behöva strejka för våra krav.
Det var dessa hårda fakta som representantskapet hade att ta ställning till, det vill säga fortsätta att urholka våra konfliktmedel, eller att påbörja en återhämtning av ekonomin. Representantskapet drog också samma slutsats som förbundsstyrelsen gjort, det vill säga att ekonomin måste stärkas. Skulle vi inte göra det så skulle medlemmarna snart upptäcka att vi inte orkar ta besvärliga konflikter om att teckna kollektivavtal för branscher eller enskilda arbetsplatser eller att driva förhandlingar och processer i Arbetsdomstolen.
Det tillskott som höjningen av medlemsavgiften ger kommer i kombination med besparingarna, som rationaliseringen av administrationen, att stärka förbundet ekonomiskt. En ekonomisk styrka som vi alla har nytta av!