Sydafrikanskt vin är populärt. Det säljs billigt. Men priset för det billiga vinet är högt. Det spelar ingen roll om vinet är rättvisemärkt. Lantarbetarna som plockar druvorna är livegna och har svårt att organisera sig fackligt. Det berättar representanter för CSAAWU på besök i Sverige.
Livsklubben på Orkla Foods i Örebro har i flera år stöttat CSAAWU, en liten fackförening som organiserar lantarbetare och har 2000 medlemmar i Västra Kapprovinsen. Insamlingsbössan har gått varm på såväl medlemsmöten, verksamhetsträffar som Livs kongress. Klubben beslöt också att ett skadestånd för MBL-brott skulle gå till lantarbetarnas fack för köp av cyklar, se Mål & Medel nr 1/2014.
Kontakten har skötts via mejl och FB. Men i slutet av september kom Trevor Christians, generalsekreterare för CSAAWU, och Karel Swart, vice generalsekreterare, till Sverige på inbjudan av Livsklubben som finansierar deras vistelse med insamlade medel.
– Vi är här för att träffa och personligen tacka dem som stöttar oss. Vi är också här för att sprida kunskap om hur svårt lantarbetarna har det i Sydafrika, berättar Trevor Christians när vi ses på Region Mitts verksamhetsträff.
De 50 cyklar som de svenska livsmedelsarbetarna samlat pengar till har varit av stor betydelse för CSAAWU, inte bara för att organisera fler medlemmar men också för att medlemmarna ska kunna röra sig mer fritt och inte vara beroende av sin arbetsgivare.
Det är en mycket dyster bild som de båda fackliga ledarna förmedlar av läget i Sydafrika. Det finns cirka en miljon lantarbetare, endast tre procent av dem är organiserade och lönerna är som en följd av detta mycket låga och arbetsdagarna långa.

Det krav som är viktigast för CSAAWU är, vid sidan av levnadslön, rätten att organisera sig fackligt. Även om lantarbetare, precis som alla andra i Sydafrika, har rätt att organisera sig fackligt är det få som vågar ta det steget av rädsla för vad deras arbetsgivare ska tycka.
– Det beror på att lantarbetarna i stort sett är livegna. De har ofta inga egna bostäder utan hyr av arbetsgivaren. Det gör att lantarbetarna inte vågar organisera sig av rädsla att förlora både arbetet och boendet, förklarar Trevor Christians.
Förutom Sverige har han och Karel Swart de senaste dagarna besökt Tyskland, Danmark och Norge för att berätta om lantarbetarnas svåra arbets- och levnadsvillkor. Den fråga som i stort sett alla de mött har ställt är vilket vin från Sydafrika man ska dricka. Deras svar har varit att det inte spelar någon roll vilket vin man väljer, om vinet är rättvisemärkt eller inte. Lantarbetarnas villkor är i stort sett lika bedrövliga.

Under sitt besök i Sverige kommer de att träffa representanter från Systembolaget för att medvetandegöra dem och få dem att sätta press på sina leverantörer av sydafrikanskt vin. Hur det går återstår att se.
CSAAWU, som bildades 2006/ 2007, är ännu inte medlemmar i IUL, livsmedelsarbetarnas och lantarbetarnas international.
– Vi har kontakt med IUL och arbetet med att söka medlemskap är i full gång, berättar Trevor Christians.
Fotnot: CSAAWU står för Commercial Stevedoring Agricultural & Allied Workers’ Union.