Fem arbetare i beredningen på Swedish Match i Göteborg har under flera år gått miste om sin arbetstidsförkortning på två timmar i veckan på grund av att arbetsgivaren hävdar att det arbete som de utför på kvällen var fjärde vecka inte är skift.

Livs har nu dragit tvisten till Arbetsdomstolen, AD, och stämmer Swedish Match för kollektivavtalsbrott. För var och en av medlemmarna krävs ett skadestånd på 50 000 kronor och till förbundet ett på 100 000 kronor.
Enligt klubbordföranden Patrik Engelbrektsson började tvisten redan 2011, alltså för tre år sedan, då Swedish Match hävdade att kvällsarbetet i beredningen skulle ses som förskjuten arbetstid.
Klubben tyckte inte att det var rimligt och begärde förhandling men kunde inte nå någon överenskommelse.
Från och med den 3 mars 2013 införde bolaget arbete i form av roterande förmiddagar och kvällspass. Till saken hör att den ordinarie arbetstiden i Tobaksavtalet bara anges som dagtid 40 timmar, ständigt nattarbete 38 timmar eller skiftarbete. För tvåskiftsarbete är den 38 timmar.

Enligt Anne Alfredson, jurist på LO-TCO Rättsskydd, har arbetsgivaren ändrat sig och hävdar inte längre att det är frågan om förskjuten arbetstid utan att det är frågan om dagarbete som har förlagts till en senare tid på dagen.
– Eftersom det enligt arbetsgivaren inte är frågan om ett likartat arbete som utförs på förmiddagen som på eftermiddagen hävdar arbetsgivaren att det inte är frågan om tvåskiftsarbete. Man åberopar gamla domar från 30-talet om vad skiftarbete är och då tänkte man sig det som arbetet vid samma maskin som utförs vid olika tidpunkter, förklarar Anne Alfredson och fortsätter:
– Livs hävdar att de fem medlemmarna arbetar skift och att de har rätt till avtalets arbetstidsförkortning på två timmar som kompensation för den påfrestning skiftarbetet innebär och vi stöder oss också på tidigare AD-domar.

Anne Alfredson säger att tvisten har stor betydelse för medlemmarna.
– Arbetstidsförkortningen skulle till exempel kunna innebära att de blev lediga en fredag i månaden eller att de skulle kunna få tolv extra semesterdagar på ett år.
Domen kommer att meddelas den 4 februari.