Så länge konflikten vid Robertson Winery i Sydafrika pågår uppmanar CSAAWU-facket, vars medlemmar strejkat i fem veckor, till köpbojkott av det populära vinet som säljs på Systembolaget. Men Livs och IUL tror fortfarande på andra påtryckningar.

Konflikten vid Robertsons Winery i västra Kapprovinsen handlar om rätten att organisera sig fackligt och att få ett kollektivavtal med en lön som det går att leva på.
Men konflikten handlar också om CSAAWU-fackets möjligheter att organisera lantarbetarna på de vingårdar som levererar druvorna till vintillverkaren. Lantarbetarna lever och arbetar under mycket kärva förhållanden.

Mål & Medel har i tidigare nummer berättat om hur livsmedelsarbetarna vid Orkla i Örebro bildat en solidaritetsgrupp och samlat in pengar till CSAAWU-facket, så att förtroendevalda kan köpa cyklar och ta sig ut till vingårdarna.
Johan Torgå, Livs klubbordförande på Orkla i Örebro, som engagerat sig starkt i solidaritetsarbetet med syd-afrikanerna, berättar att situationen är mycket allvarlig.
– De strejkande arbetarna vid Robertson är inne på sin femte vecka. De är 210 stycken med familjer att försörja och de har inte haft råd att bygga upp någon strejkkassa. Företaget provocerar genom att värva strejkbrytare.

En insamling till stöd för de strejkande i Sydafrika har inletts av ”Livsmedelsarbetare för solidaritet” och den har gett 40 000 kronor, som ska användas till matpaket. Insamlingen fortsätter och ytterliggare 10 000 kronor har kommit in, berättar Johan Torgå.
Livs ordförande Hans-Olof Nilsson, som också är ordförande i den globala federationen IUL, säger att man stöder CSAAWU:s krav på erkännande, rätt till kollektivavtal om allmänna villkor och högre löner.
– Vi stöder de strejkande kamraterna i Sydafrika, men en köpbojkott måste ses som en sista åtgärd. Risken med en organiserad global bojkott är ju naturligtvis att denna kan slå mot alla sydafrikanska viner och leverantörer, eftersom många konsumenter nog har svårt att skilja dem från varandra.
Han uppmanar enskilda konsumenter att framföra sina ståndpunkter till Robertsons Winery via IUL:s kampanjsida, se iuf.org.

CSAAWU-facket har genom bland annat ett brev till Systembolaget framfört önskemål om att bilda en övervakningskommitté som på plats kan följa hur vintillverkaren och vingårdarna efterlever Systembolagets uppförandekod som innehåller rätten att organisera sig fackligt. Kommittén skulle bestå av representanter från facket, Robertson och Systembolaget.
I ett skriftligt svar skriver Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget att en förutsättning för dialog och samverkan är att båda parter agerar respektfullt men CSAAWU respekterar inte den lagstadgade sydafrikanska anmälningsplikten innan man besöker lantarbetarna på en vingård.
”Det finns minst åtta fackförbund som organiserar lantarbetare i Västra Kapprovinsen. Vilka fackförbund eller arbetstagarrepresentanter som sitter med i kommittéerna på arbetsplatserna måste vara en fråga för arbetarna på respektive arbetsplats”, skriver hon.