Dagbok från Stockholm Pride

Nr 9/2017

Söndag 30 juli. Åh, vad jag har längtat till denna kärleksvecka och alla mina fina vänner som jag har lärt känna genom åren med Livs chokladhjul i LO:s tält. Jag vågar knappt somna för att jag är så rädd att missa tåget.

Måndag 31 juli. Klockan 8 går tåget från Linköping till Stockholm. Äntligen på väg för att förändra synen på HBTQI-frågorna. Träffar Andreas på förbundskontoret för att göra i ordning allt inför våra pass i Pride Park och LO-tältet. Allt ska ner i plastlådor och ställas upp vid entrén för att transporteras till Östermalms IP.
På kvällen tar vi kontakt med två underbara vänner, Henrik och Arne, som vi lärt känna på Pride för att kolla vad de ska göra. De ska på dragshow och givetvis hänger vi på. Föreställningen äger rum på en liten teater där cirka 100 personer får plats. Vilken show! Jag måste säga att jag beundrar dessa killar som vågar bjuda på sig själva.
Får reda på att Adam Risberg, killen som är bäst, har gjort allt själv och hade ”Drag”som ämne för sitt examensarbete.

Tisdag 1 augusti. Åker ut till Pride Park för att med Emilia och Malin inreda LO-tältet. Blir kanon med popcornmaskin och alla sittplatser.Tillbaka till Zinken för att göra iordning oss för att ännu en gång gå på en dragshow.
Klockan 20 träffar vi Henrik och Arne på en liten engelsk pub. Adam Risberg uppträder även denna gång med en låt som är helt fantastisk, där han sminkar av sig och tar av alla kläder till ”If I were a boy” med Beyonce. Jag gråter floder över att dessa människor inte kan få vara som de vill och älska vilka de vill. Efter showen åker vi till Gamla stan och går på The Secret Garden. Arne frågar ”Straight- eller bögsidan?” Jag vet ju vart jag vill men det blir bögsidan. Det blir mycket roligare så. Hihi.
Onsdag 2 augusti. I dag kommer Eva och Madde från Arla Kallhäll och ska vara med oss. Eva checkar in. Andreas och jag åker till förbundet för att ta med grejer till Pride Park. Vi går sedan runt och kollar alla utställare i parken. Helt plötsligt börjar det regna och vi får dela ut ponchos med texten Facket försäkrar till alla som vill ha. Livs våtservetter blir en hit för dem som ska på toa eller äta inne i parken. Besökarna i LO-tältet svarar på quizfrågor och får som pris en LO-kasse med flippflopp i regnbågsfärger, såpbubblor med mera. Mariette kommer förbi och jag tar ett kort på henne och mig med Livs våtservetter eftersom hon sjöng på vår kongress.
Torsdag 3 augusti . Vi besöker Pride House för att kolla lite seminarier. Vi går på ett som handlade om hiv och jag lär mig något nytt: Om man äter medicin så smittar man inte. Det värsta är att man får bekosta detta själv, alltså det ingår inte i högkostnadsskyddet. Sen går vi på ett seminarium om att Facebook och RFSL ska samarbeta för att få bort allt näthat.
Jobbar kväll med chokladhjulet och det är schlagerkväll på stora scenen, kan inte bli bättre. Vi jobbar de första två timmarna i ösregn, men vi i LO-tältet blir inte blöta. Det är mycket folk i tältet. Vi talar om solidaritet, jäklighet, demokrati, frihet, jämställdhet, rättvisa och enighet. ”Varför har du lagt din markör på just det ordet i chokladhjulet?” Alla har så svårt att välja mellan dessa ord för att de är alla så viktiga. När andra akten av schlagerkvällen ska börja blir det uppehåll och vi kan dansa till musiken.
Fredag 4 augusti. In till förbundet för att hämta mer grejer och sedan till Pride Park. Vi ska jobba under rockkonserten. Samma som igår, det är så mycket folk och nu står vi ute för att ge plats åt alla som vill gå in i tältet. Alla priser tar slut så vi får sluta tidigare med hjulet.
Lördag 5 augusti. Samlas i Humlegården för att se den underbara paraden. När motorcyklarna kommer då börjar jag gråta. För att inte tala om när stolta föräldrar kommer, det går inte att hålla tårarna borta. Sedan kommer LO, så många de är i tåget och det är tryck i sambatrummorna. Jag är så lycklig under dessa dagar som rymmer så mycket kärlek och hjärta. Alla borde vara här för att få uppleva detta. Inne i parken är det massor med folk och ett himla drag. Kvällen består i att träffa alla dessa underbara människor. Tack Livs för att jag får uppleva detta.
Louise Schelin,
Regionalt förtroendevald i region Öst, Cloetta i Ljungsbro