EU och USA förhandlar, under stort hemlighetsmakeri, om ett nytt handelsavtal, TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Ett första steg mot genomförandet av detta avtal kom under ett möte på Bali i december 2013 där 159 handelsministrar var med. En av dem som var med och skrev på avtalet var Sveriges tidigare handelsminister Ewa Björling.
Frihandelsavtal låter ju bra. Problemet är bara att detta avtal ensidigt gynnar stora globala företag och innehåller extrema liberaliseringar och avregleringar.

Men det är faktiskt ännu värre än så. I TTIP ingår en paragraf om investeringsskydd, ISDS (Investor State Dispute Settlements) som innebär att storföretag kan stämma länder som instiftar lagar som de inte gillar. Närhelst de stora företagen anser att lagar inom folkhälsa,djurskydd, miljö- och samhällsskydd, arbetsrätt med mera kommer i vägen för deras vinster så kan de stämma regeringar.
Om exempelvis ett stort globalt företag som Monsanto tycker att förbudet mot en GMO-gröda leder till lägre förväntade framtida vinster kan företaget, om TTIP blir verklighet, stämma regeringar och tilldömas stora skadestånd. Det blir heller inte lätt att konkurrera med Smithfield Foods, den störste svinuppfödaren i USA och ägare till världens största slakteri. Med GMO-foder och utan några egentliga restriktioner för antibiotika, tillväxthormoner och djurhållning kommer Smithfields, med sina 46 000 anställda och årliga produktion bara i USA av 15 miljoner slaktsvin, att slå ut de svenska grisuppfödarna.
Var står LRF i fråga om ett handelsavtal med USA frågar sig allt fler jordbrukare?

Ytterst olyckligt att Cecilia Malmström blivit EU:s handelsminister och ska sköta förhandlingarna med USA. Redan har framkommit allvarlig kritik mot Malmström för att hon haft korrespondens med USA som inte offentliggjorts.
Tydligen litar man inte på henne utan Jean-Claude Juncker sätter sin vice ordförande Frans Timmerman för att hålla koll på henne. Hur mycket detta nu är att lita på. Cecilia Malmström är liksom Folkpartiet i övrigt helt okritiskt till USA och kan nog gå med på vad som helst för att göra USA nöjda.

Rune Lanestrand
Tidigare redaktör för Småbrukaren