Jag vill vara med i Livs – vill Livs ha mig?

Nr 11/2017

Jag fick en lapp från Livs angående fackavgiften nu när jag fått nytt jobb efter Findustiden. Jag ringde upp Livs kundservice som man bett mig att göra. Tjejen som svarade undrade om jag fått nytt jobb vilket jag har. Jag svarade att nu får jag hålla på med det som jag gillar mest, nämligen arbetsmiljö.
Då hände något konstigt. Hon tyckte inte att jag skulle vara kvar i Livs. Jo sa jag, det ska jag definitivt vara. Jag gick med när jag började jobba 1998 och vill vara medlem i världens bästa fackförening nu också, punkt.
Efteråt tänker jag att det kanske vore bättre att vårda de som redan är medlemmar framför vikten att värva nya. I mina öron låter detta som vilket företag som helst. Lojala kunder (medlemmar) uppskattas inte på samma sätt som nya. Jag är lojal, men är Livs det?
Björn

Svar direkt: Hej Björn! Det gläder mig att du tycker Livs är världens bästa fackförening samtidigt som jag tycker det är tråkigt att du upplever det som att ditt medlemskap inte uppskattas på samma sätt som nya medlemmars medlemskap. Alla medlemmar är viktiga, såväl nya som gamla.
Förbundets uppdrag är att tillvarata medlemmarnas intressen och hur konstigt det än kan verka är frågan om att byta förbund ett sätt att göra just detta, värna dina intressen.
Eftersom Livs inte är avtalsbärare på din nya arbetsplats har förbundet inte något förhandlingsmandat på din arbetsplats. Med andra ord kan Livs inte företräda dig i förhållande till din nuvarande arbetsgivare. Av den anledningen rekommenderar vi alltid de medlemmar vi pratar med, och som arbetar på arbetsplatser utanför Livs avtalsområde, att byta fackförbund.
Om medlemmen efter informationen om varför det är lämpligt att byta förbund trots allt inte vill byta fackförbund slänger vi så klart inte ut medlemmen. Det viktiga är i detta läge att medlemmen förstår vad ett fortsatt medlemskap i Livs innebär i förhållande till ett medlemskap i det förbund medlemmen egentligen ska tillhöra.
Vill passa på att gratulera dig till ditt nya jobb som innebär att du får syssla på heltid med de frågor som ligger dig varmt om hjärtat.
Solweig Larsson,
Livs tredje ordförande