Unga peppades fackligt till sjöss

Nr 1/2018

I slutet av november anordnade region Väst och Öst en gemensam introduktionskryssning för unga medlemmar. Syftet var att genom en rolig aktivitet förmedla kunskap om vad facket kämpar för, samt ge insikt om hur vi som medlemmar gemensamt äger vårt förbund och våra kollektivavtal, och därigenom också kan påverka vår förening och våra kollektivavtal. Vi resonerade om fackets historia med hjälp av deltagarna som fick en historisk händelse som de fick googla fram och vi hjälptes åt att berätta historien från 1845 till dags datum.

Vi spelade även Avtal och lag-spelet. Deltagarna hade många frågor och vi berättade anekdoter om hur lag och avtal tillämpas och att vi har en motpart i form av en arbetsgivare.
Intresset var stort, vi fyllde våra platser. Fredagen gick åt till att resa. På fredagskvällen åt vi gemensam middag, hade kul och lärde känna varandra.
Några av oss provade på silent disco, vilket innebär att alla som vill dansa får ett par hörlurar. Det fanns tre kanaler med olika musikstilar att välja på. Sedan kunde man själv välja volymen på musiken. Det bästa med detta koncept var att de som inte ville dansa kunde ändå vara med och samtala utan att behöva skrika till varandra. Tänk vad bra arbetsmiljö det blir för de som jobbar i baren, de slipper de skadliga decibeltalen som diskotek annars har.

På lördagen genomförde vi själva utbildningen. Utifrån utvärderingarna verkade alla nöjda med dagarna. Jag tyckte det var extra roligt att några av deltagarna valde att åka ensamma från sin arbetsplats. Jag hoppas att ni kände er inkluderade samt att alla fick några nya fackliga kamrater.
Jag, Magnus och Martin tyckte att det vara kul att samarbeta över regiongränserna och hoppas det blir fler sådana tillfällen med andra regioner i framtiden.
Kamratliga hälsningar,
Rebecca Borck