Tips till akademin om en annan amerikan

Nr 11/2016

När årets Nobelpris i litteratur gick till rockpoeten Bob Dylan för den lyriska och tidlösa politiska kraften i hans sånger, vill jag gärna uppmärksamma en annan originell amerikansk röst som Svenska Akademin förr eller senare kommer att få bekanta sig med. Han heter Dave Eggers, född 1970, bosatt i San Fransisco.
Inte bara är han en inspirerande romanförfattare, han fyller dessutom flera olika roller som redaktör, förläggare och socialt engagerad författare. Det han skapat parallellt med sitt eget skrivande är föredömligt och respektingivande. Dels alternativa bokförlag som ger ut böcker av kända och okända författare, men också tidskrifter om film och litteratur. Dave Eggers har dessutom grundat skrivarskolor som driver läs- och skrivfrämjande projekt med en mängd ideellt arbetande människor. Det hela började för att ge stöd åt överbelastade skollärare. Idag finns inte mindre än åtta skrivarskolor för barn och ungdomar i lika många amerikanska städer. Till det kommer bokserien ”Voice of Witness”, där människor får möjlighet att berätta sina erfarenheter från exempelvis fängelser, krig eller katastrofer med hjälp av etablerade skribenter.

Dave Eggers växte upp i Chicago och ville bli journalist men avbröt sina studier när hans föräldrar insjuknade i cancer och avled nästan samtidigt. Den 21-åriga Eggers måste ensam uppfostra sin 8-åriga lillebror Christopher, de flyttade till Kalifornien där Eggers startade litterära tidskrifter och började skriva. År 2000 gjorde han debut med ”Ett hjärtslitande verk av förbluffande genialitet”.
Här berättar han varmt, roligt och ärligt självbiografiskt om tiden efter föräldrarnas död, hur han söker sin väg och samtidigt blir surrogatpappa för sin lillebror.
Dave Eggers romaner är rörliga och äventyrliga, han tror på ordens kraft och att det går att säga något om tillståndet i världen. Hans karaktärer har yrken och livsöden som vi inte möter så ofta i skönlitteraturen. Berättelsen ”Vad är detta vad?” bygger på Eggers kontakt med Valentino Deng, en ung flykting från inbördeskriget i Sudan.

Under tre år skriver Eggers ner Dengs gripande och otroliga livsberättelse i jagform, som Dengs egen självbiografi. I den briljanta ”Kungens hologram” möter vi Allan Clay, medelålders, rotlös datakonsult som söker efter mening, gemenskap och förändring i ett väldigt främmande land, Saudiarabien. ”The Circle” är en modern version av Orwells ”1984” där en ung kvinna jobbar på ett gigantiskt internetföretag som vill kartlägga alla människor i deras vardag.

Vad händer med personlig integritet, med frihet och demokrati när sociala nätverksföretag blir allt mäktigare? Den nyutkomna ”Era fäder, var är de? Och profeterna, lever de kvar för evigt?” är en drastisk dialogroman om moderna människors brist på mål och mening i livet. Huvudpersonen Thomas är beredd att gå mycket långt, att kidnappa folk, för att få svar på varför han lever, och varför hans hemland ser ut som det gör.
”The times they are a-changin”, sjöng Dylan i protest mot sextiotalets fattigdom, rasism och sociala orättvisor. 30 dagar före det amerikanska presidentvalet låter nu Eggers framstående artister sjunga in protestlåtar för ett ”Trump-free-America”.
Varje dag fram till valet 8 november läggs en ny låt upp på nätet. Budskapet är att få folk att gå och rösta, och rösta bort Donald Trump. Om några dagar avgörs det, presidentvalet som är så ödesdigert för USA:s och världens framtid.