En chilensk flyktings historia – men ändå inte

Nr 12/2017

BIOGRAFI. Enrique Pérez Arias, Ett helt liv, men ändå inte riktigt! En chilensk politisk flyktings historia Bokbox förlag, 2010.
Boken tar sin utgångspunkt i Pinochets militärkupp den 11 september 1973. Den folkvalde presidenten Salvador Allende störtas och militären inleder en blodig terror mot sina motståndare. En av motståndarna är Enrique Pérez Arias, då 23 år gammal. Han tillhör vänstergruppen MIR och går nästan omedelbart under jorden. Han arresteras 1975 men blir frigiven två år senare. Han vet inte hur länge friheten kommer vara. Kanske är en dödspatrull ute efter honom? Som många andra chilenare flyr han till Sverige med målsättningen att resa tillbaka så snart som möjligt och fortsätta kampen mot diktaturen. Så blir det inte. Istället kommer han tillrätta i det nya landet, med allt vad det innebär, och börjar studera socialantropologi på Lunds universitet.
Ett helt liv är en annorlunda och innehållsrik biografi där författaren gärna går utanför sig själv och sina känslor för att beskriva till exempel Chiles historia eller hur det är för invandrarmän att träffa svenska kvinnor. Han sätter in sig själv och sin historia i ett större socialt sammanhang.
Henrik Johansson