Arbetarlitteratur. Författaren Majgull Axelsson har tilldelats Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris år 2015 med följande motivering:

”För ett författarskap som utifrån en solidarisk grundsyn utgör en gestaltande undersökning av orättvisors uttryck och ursprung. Majgull Axelsson återkommer till kvinnors utsatthet, hur sambandet klass – kön präglar människan. Romanen Jag heter inte Miriam delar motiv och ämne med ett viktigt skede i Ivar Lo-Johanssons gärning och vidgar därtill perspektivet om romernas situation. Med sitt globala perspektiv har flera av Majgulls verk de kännetecken som Ivar Lo tillskrev kollektivromanen. Majgull Axelsson ger röst, kropp och temperament åt människor som är fångna av materiella och existentiella ojämlika betingelser.” 

Majgull Axelsson är född 1947 och uppvuxen i Nässjö. Hon var under flera år verksam som journalist, bland annat i fackförbundspressen, och är idag en av Sveriges mest betydande författare.

Hennes författarskap omfattar såväl facklitteratur som skönlitteratur och dramatik. Hon är översatt till 23 språk. Hon debuterade 1989 med den dokumentära romanen Rosario är död. Det stora genombrottet fick hon 1997 med romanen Aprilhäxan som belönades med Augustpriset, ett av många pris som hon under åren tilldelats för sitt författarskap.

Andra kända romaner av Majgull Axelsson på senare år är Slumpvandring 2000, Moderpassion 2011 och Jag heter inte Miriam som kom ut 2014 på Blombergs förlag, se Mål & Medel nr 5 – 2014.

Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris instiftades 1986 och delas ut årligen. Det har till syfte att stödja och stimulera arbetarlitteraturen och den realistiska tradition som bar upp Ivar Lo-Johanssons författarskap. Se vidare: http://www.ivarlopriset.se/om-priset/

 Ivar Lo-priset är på 125 000 kronor och prisutdelningen sker på Ivar Lo-Johanssons födelsedag den 23 februari 2015. Tid och plats meddelas senare.