John Grisham, Gray Mountain, Albert Bonniers förlag 2015.
När de amerikanska bankerna börjar vackla under finanskrisen 2008 mister den 29-åriga advokaten Samantha Kofer plötsligt sitt jobb på en gigantisk advokatbyrå i New York. Byrån ger henne dock ett udda erbjudande: Om hon själv skaffar en ideell plats där hon får arbeta gratis i ett år, kan hon, om de ekonomiska vindarna vänder, möjligen få återvända till sitt gamla jobb.
Hon lyckas få en sådan plats på den ideella rättshjälpsbyrån i Brady (2000 invånare) i Appalacherna. Kopfer förstår först inte hur hon ska stå ut i den lilla hålan, men hon fäster sig snabbt i rättshjälpsbyråns medarbetare och klienter.
Snart dras hon in i en smutsig strid mot de stora kolbolagen och deras skövlingar av såväl skog och natur som människor, främst då kolgruvearbetarna som drabbas av stenlunga.
Den lilla människans kamp mot de stora bolagen, gärna i en rättegångssal, det är John Grishams absolut bästa koncept och i den här romanen levererar han klassisk Grisham av högsta kvalité: spännande, arg och angelägen.