Halvfart och Ögonlögner håller bara till hälften

Nr 1/2018

Att ge ut en tidskrift med arbetsplatshumor kombinerat med en för absurdism och nonsens kan jämföras med den gamla tivoliattraktionen att köra motorcykel på väggarna. Det gäller att få upp farten för att inte falla ner och slå sig fördärvad.
Henrik Johansson och Andreas Svanberg medarbetar i M&M, driver antikvariat i Örkelljunga och har tillsammans med Tony Bergvall blivit tidskriftsutgivare i dubbel bemärkelse. I en och samma volym ger de ut Halvfart med Ögonlögner, en tidskrift med arbetsplatshumor och absurdism. Redaktörerna säger att tidskriften vill stanna upp och avlyssna, vara en tidning för reflektion och återhämtning.
Premiärnumrets första hälft lever inte upp till sitt namn. För att komma upp i Halvfart krävs mer än några rätt intetsägande texter som inte ens med god vilja platsar under begreppet arbetsplatshumor, som ska vara drastisk och avväpnande, samt återbruk av sex tidigare publicerade texter, däribland en från M&M. Att försöka locka läsare till en ny tidskrift med återbrukstexter är ungefär lika vanskligt som att bjuda nya gäster på uppvärmd skåpmat, det slår omedelbart tillbaka på värdfolket.
Blir det fler nummer bör redaktörerna lägga mer krut på Ögonlögner, där finns ett embryo till det som utlovas. Visst lånas det från etablerat håll, Jan Stenmarks absurda kombinationer av text och bild tycks vara en förebild utan alltför många blinkningar. I övrigt visar Tramsakademiens försumbara klassiker, rapporten från Sandåker if och utdraget från FMA-lexikonet, enligt redaktörerna en oskattbar tillgång
i svenskt bildningsliv, att det finns dragning åt det absurda. Lägg till ett rätt lyckat bildmaterial och en vältajmad annonsmarknad som provocerar med glimten i ögat. Säg någon som inte vill ha FMA:s stora lexikon över de sista tio årens historia, och vem vill inte glida undan smidigt i en chefssko från de snabba stegens Hjälteskor?
Allt behöver inte sitta som en smäck
i första numret, läsarna har fördrag med skavanker när nytt prövas. Tack vare Ögonlögner håller tidskriften sig kvar på banan, drar de upp tempot i Halvfart kanske skriften snurrar några varv i arenan innan den, precis som andra kulturtidskrifter, störtar och försvinner.
Håkan Boström
Tidskrift. Henrik Johansson, Andreas Svanberg och Tony Bergvall, Halvfart med Ögonlögner.