Självbiografi. Rebecka Barjosef och Christel Niby, Jag står rak, Ord och Kultur,2015.
Christel Niby är ombudsman i IF Metall. Hon är idag i femtioårsåldern och berättar här för Rebecka Barjosef med hänsynslös ärlighet om den väg som förde henne dit.
Det som särskilt tar tag i läsaren är hennes upplevelser i barndomen med en tyrannisk och sadistisk far som håller familjen i skräck och som även förgriper sig på henne sexuellt.
Därtill kommer att familjen lever
i svår fattigdom i det ,då som nu, illa beryktade bostadsområdet Rosengård, vilket gör att hon och hennes syster blir mobbade i skolan.
Lite lättare blir det väl när fadern lämnar hemmet och flyttar till sin älskarinna i Danmark, men modern blir allt sjukare och barnen blir mer och mer hänvisade till att klara sig själva, vilket de mot alla odds också gör.
Christel Niby tog hand om sin lilla son själv medan hon studerade till undersköterska och arbetade extra på ett äldreboende. Hon blev fackligt aktiv och så småningom ombudsman, först i Transport, sedan i Livs i nästan tio år, därefter i Fastighetsanställdas förbund och nu alltså i IF Metall.
Hur det gick skulle man gärna vilja veta mer om, liksom mycket annat är detta väl summariskt skildrat. Christel Nibys händelserika liv hade varit värt mer än 102 sidor.
Hans Falk