Var ligger min arbetsplats imorgon? Premiss förlag 2013
Kommunalarbetaren (KA) utlyste i början av förra året en novelltävling för kommunalare. De uppmanades att skriva den bästa novellen om jobbet 2013. Det är ett mycket lovvärt initiativ. Det är knappt några fackförbundstidningar förutom Mål & Medel som publicerar noveller idag. Gensvaret var också mycket stort. När tävlingstiden gick ut sista mars hade 250 noveller skickats in.
Tre vinnare, 1-3 pris, skulle utses men det blev fem i slutänden. De har publicerats under året som gått i Kommunalarbetaren. Samtidigt beslöt tidningen sig för att ge ut sin första bok någonsin med ett urval av de inskickade novellerna, totalt 23 stycken.
Det är viktiga och angelägna skildringar av arbetslivet som sällan återfinns i bokform. Bland författarna, män och kvinnor i alla åldrar, finns undersköterskor, vårdare, vaktmästare, busschaufförer, städare och barnskötare.
Yrkesstoltheten går inte att ta miste på. Samtidigt växer en bild fram av mycket tuffa arbetsvillkor. Här finns vrede och ilska men också värme och tillfällen till skratt.