Obligatorisk läsning om SS-mannen som grundade SD

Nr 6/2017

Vid årsmötet 1988 väljs en Gustaf Ekström till revisor och styrelseledamot i det nybildade partiet Sverigedemokraterna. Denne Ekström är inte vem som helst, utan en förhärdad nazist och vi får noggrant följa hans politiska karriär i denna bok. Bara nitton år gammal blir han 1926 medlem i Sveriges Fascistiska kamporganisation och samma år även i nazistiska Sveriges Nationalistiska Parti som han överger några år senare för det likaledes nazistiska Nationalsocialistiska Arbetarpartiet (NSAP). 1935 blir han förbundssekreterare i NSAP:s ungdomsorganisation Nordisk Ungdom.

Kan det bli värre? Ja, det kan det! Efter att ha flyttat till det nazistiska Tyskland går han in som frivillig i Waffen-SS. Denna organisation leddes av Heinrich Himmler som vid sidan av Hitler själv var den som bar huvudansvaret för historiens värsta illdåd: förintelsen av sex miljoner människor, främst judar. Efter kriget stämplades Waffen-SS som en kriminell organisation, men då hade Ekström lyckats fly hem till Sverige, ironiskt nog med en av de så kallade Vita Bussarna som hade till uppgift att evakuera överlevande från de tyska koncentrationslägren.
Väl hemma igen upprätthåller Ekström sina tyska kontakter dels med flera senare förbjudna nynazistiska partier, dels med fascistiska Europeiska Sociala rörelsen och med Nationella Högskoleförbundet. I hemlandet blir han medlem bland annat i det kryptofascistiska Sveriges Nationella Förbund och den högerextremistiska 30-novemberföreningen som årligen högtidlighöll Karl XII:s dödsdag.

Man kan tycka att en sådan meritlista borde ha gjort Gustaf Ekström omöjlig för varje tänkbart uppdrag i vilken som helst politisk organisation, men det gäller alltså inte för Sverigedemokraterna. Nu gör Sverigedemokraterna allt för att bli salongsfähiga och för att framstå som vilket parti som helst. Men denna bok bevisar att det inte är vilket parti som helst. Det är ett parti med rasistiska och nazistiska rötter. Obligatorisk läsning för Anna Kinberg Batra och andra.
Hans Falk
Johan Ulvenlöv, Matti Palm, Anders Larsson, Utan ånger. Gustaf Ekström SS-veteranen som grundade Sverigedemokraterna, Vaktel förlag 2017.