Periferins röst

Nr 4/2017

Arbete och Politik är en podcast med hjärtat i Norrland och fokus på verkligheten. Man kan lyssna på Stellan, Simon, Malin och Anna direkt på nätet eller ladda ner programmen. Podden presenterar sig som varandes ”från arbetarrörelsen om arbetarrörelsen men framförallt, om verkligheten”. Det är ämnen som gäller arbetarklassens vardag: Försäkringskassan, strejkrätten, arbetsplats-olyckor och kultur. Gemensamt för det sätt man angriper ämnena är att det finns ett gräsrotsperspektiv. Det är tydligt att de är mer intresserade av politikens fotfolk än av pampar och kändisar, mer intresserade av Västerbotten än Stureplan. Och de hittar hopp och positiva exempel där andra inte letar, utanför de stora traditionella politiska arenorna, hos idrottsrörelsen, hembygdsföreningar och jaktlag – jag frågar dem vad arbetarrörelsen kan lära sig där?
Simon svarar:
– Jag tror partipolitiken har stagnerat, man väljer ett lag att heja på men det blir aldrig något konkret. Politik har blivit någon sorts förvaltning för tjänstemän. I föreningslivet är det en annan anda, man organiserar sig för ett konkret syfte. Och är välkomnande till nytt folk, man lär sig på vägen.”

Stellan Elebro är själv aktiv socialdemokrat och har en mer positiv syn på partiarbete.
– Framförallt det praktiska fokuset, välkomnandet, att arbeta och enas kring praktiska lösningar på problem och slutligen, och kanske det viktigaste, den lokala förankringen. Det är delar jag tycker dagens arbetarrörelse har tappat, både inom det fackliga och politiska. Och så länge som vi inte vänder trenden med fler aktiva fackklubbar och till exempel s-föreningar som på allvar arbetar i kvarteren – detta såklart i samklang med en demokratisering – så är föreningarna överlägsna strukturer för att nå grannar, arbetskompisar och nå ut med sitt budskap. Fler föreningar än politiska projekt upplever jag idag kan genomföra progressiva förändringar, och då framförallt, att förankra dessa och nå ut med dem. Det är inte små vänstergrupper som räddar skolor precis.”

Det finns ett uppfriskande allvar i Arbete och Politik, de vågar vara seriösa och tramsar inte bort livsviktiga frågor. Det är ett allvar de också efterfrågar hos andra, vilket blir tydligt när Simon säger:
– Jag avskyr den här distansen folk har idag. Av att ingenting betyder något, och den som visar att den blir berörd är någon man skrattar åt. Tycker de här åren av att politiker håller på att umgås privat och minglar runt visar att de inte förstår verkligheten för vanligt folk. Att man inte tar konflikterna i samhället på allvar. Tror det är förklaringen till att högerpopulisterna går framåt, om inte arbetarrörelsen kan visa att vi tar politik på allvar tror jag vi är förlorade. Tror det här rosévinsminglet är som Titanic, och om man inte står utanför kommer man sjunka med det.
För den som själv vill starta en podcast tipsar Stellan om att det finns bra guider online. Det behöver inte vara dyrt, själv använde han sin semester-ersättning till att köpa ny dator och mick.
Henrik Johansson
Här är länken till podden: