Prisad medarbetare i Mål & Medel

Nr 6/2018

Författaren Maria Hamberg, som är kulturkrönikör i Mål & Medel, har fått Birger Norman-priset 2018.
I motiveringen skriver juryn att Maria Hambergs författarskap räknas som ett av Sveriges intressantaste och att hon utifrån egna erfarenheter, med stor fantasi, driven gestaltningsförmåga, och stilistisk språkkänslighet, utvecklat och fördjupat traditionen av den svenska arbetarlitteraturen.
Maria Hamberg har ett förflutet som livsmedelsarbetare, jobbade från 1988 till 1995 på Konsum Chark i Stockholm, hon jobbade i korvhallen med att spruta korv. Hon har även arbetat som lastbilsmontör på Scania i Södertälje.
I dag bor Maria Hamberg i Ullånger i Ångermanland där hon också är född och uppväxt. Hon flyttade tillbaka 2009. Hon försörjer sig som frilansskribent och författare.
Maria Hamberg debuterade 2002 med novellsamlingen På väg till natten som följdes av Några gjorde hålen 2004. Hennes första roman var Greklandssommaren som kom 2008 och följdes av romanen Drömfabriken 2010. Våren 2017 kom hennes senaste roman Till min allra bästa vän och till hösten kommer hon ut med en ny roman Allt under himmelens fäste. Hon har även fått fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2012.