Roande berättelse om hårt drabbad glesbygdskommun

Nr 5/2017

Denna tidnings serieskapare kom 2015 ut med den sanslösa familjeberättelsen ”Förvänta dig det värsta”, en dråplig historia om ett besvärligt arvskifte, svikna förhoppningar och plötslig upprättelse. Boken fick viss uppmärksamhet framförallt för sin yviga berättarstil och sitt humoristiska anslag.
Nu följer Nuottimäki upp med ytterligare en skröna i samma anda. Denna gång spelar en felkonstruerad apparat, en kottplockningsmaskin, en helt avgörande roll. Hur och på vilket sätt ska inte avslöjas. Men så mycket kan sägas, att denna misslyckade apparat får den av fabriksnedläggelse och arbetslöshet hårt drabbade bruksorten att plötsligt börja blomstra. Men det som först blir en välsignelse, ställer snart till en rad problem, inte minst gäller det den årliga älgjakten, en i det närmaste helig ritual på orten. Även så för huvudpersonen, det hårt prövade kommunalrådet Per Danielsson som får se sin så åtrådda riksdagsplats gå upp i rök.

Författaren är något av en språklig slugger och han delar ut sina smockor åt många företeelser i tiden som new age-flummigheten, den inskränkta kommunpolitiken, management-jargongen och besattheten av internet.
På många sätt kan man säga att författaren lyckas i sitt uppsåt, nämligen att underhålla. Det är utan tvekan en bragd att få den minst sagt snåriga intrigen att falla på plats. Man kunde dock ha önskat att Nuottimäki kunde ha sansat sig en smula och kunnat tillåta sig att vila ibland mellan lustigheterna. Nu är det fullt ös från den första sidan till den sista och det kan stundvis bli en smula tröttande.
Men som helhet är det ändå en roande berättelse och på sätt och vis, kanske utan avsikt, också så allvarlig i och med att författaren tar upp en rad samhällsföreteelser, främst glesbygdens problem. Så visst är boken underhållande, men inte bara det, utan då och då riktigt tänkvärd.
Hans Falk
Petteri Nuottimäki, En berusad björn i Bergslagen, Alfabeta 2017.