Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt, ja rasistiskt parti. Men det är också ett borgerligt högerparti, menar Mats Wingborg. Han visar övertygande hur Sverigedemokraterna i fråga efter fråga har anpassat sig till de borgerliga partierna, särskilt till moderaterna. Extra tydligt är det när det gäller den ekonomiska politiken där det skett en tydlig omsvängning från en vag social profil till en närmast nyliberal politik. SD vill inte längre se någon som helst reglering av vinsterna i välfärden – samma linje som allianspartierna. Inte heller är den växande friskolesektorn något problem. Det är, säger SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt uttryckligen ”inte en sak som jag som politiker ska lägga mig i.”

Efter att denna bok kommit ut har Wingborgs tes ytterligare bekräftats. Nyligen föreslog regeringen att det skulle ställas krav på kollektivavtal för företag vid offentlig upphandling. Det avvisades av Sverigedemokraterna – liksom av allianspartierna.
Jimmie Åkesson har också förklarat att han gärna ser en regering bestående av moderaterna och kristdemokraterna med SD, underförstått, som stödparti i riksdagen.
Men SD vill inte tåla sig till efter nästa val utan vill störta den rödgröna regeringen redan nu. Alltså har partiet förklarat sin vilja att stödja en samlad alliansbudget, oavsett politiskt innehåll. Allianspartierna har inte lyssnat på dessa locktoner. Ännu så länge är bäst att tillägga. För trycket är starkt på att de ska ändra sig, särskilt inom moderaterna. En av dem som drivit på för en förändring är förre ordföranden för ungdomsförbundet Rasmus Törnblom liksom flera lokala företrädare. Det är också ett faktum att en majoritet av väljarna inom M och KD vill att Alliansen ska försöka avsätta regeringen.

Sverigedemokraterna håller på att vinna inflytande och har redan gjort det när det gäller sin hjärtefråga, flyktingpolitiken. Här är det ju uppenbart att särskilt moderaterna numera är väl så oförsonliga. Mats Wingborg anser att det sker en tävlan de två partierna emellan om att ha den mest restriktiva asylpolitiken och de mest långtgående försämringarna för de nyanlända. Så det bästa sättet att hålla SD i fortsatt karantän är förstås att inte rösta på partiet, men inte heller på något borgerligt parti.
Hans Falk
SAKPROSA. Mats Wingborg, Den blåbruna röran. Sverigedemokraternas flirt med alliansen och högerns vägval, Leopard 2016.