Ove Allansson, Allans blandning, Tre böcker förlag 2016.
Ove Allansson gick bort för drygt ett år sedan, 83 år gammal. Det sista han arbetade med var boken Allans blandning som innehåller reseberättelser, noveller och politiska tankar. Det är både nyskrivet material och texter som publicerats tidigare. När boken kom ut i september 2016 satte den punkt för ett långt författarskap. Ett 40-tal böcker hann Ove Allansson ge ut efter bokdebuten 1967. Han medverkade regelbundet i fackförbundspressen, främst i tidningen Sjömannen men även i Mål & Medel.
Han var arbetarförfattare, engagerad i sjömännens arbetssituation. Han gick till sjöss 22 år gammal, var sjöman och jobbade inom industrin tills han i slutet av 1960-talet blev författare på heltid.
Resandet har en central roll i sista bok, men också arbetet och det politiska engagemanget. Ove Allansson berättar både om egna erfarenheter och om andras. Han gör det skickligt när han på ett effektivt sätt flätar ihop nutid med dåtid.
Själv fastnade jag för avsnittet Spanska bilder. Ove Allansson berättar hur han som pensionär turistar i Spanien, ett land som han aldrig besökte så länge Franco satt vid makten. Kampen mot fascismen är hans fokus, även de svenska sjömän som deltog frivilligt i inbördeskriget 1936-1939. Han gör det med stor inlevelse och genom att besöka de platser där flera av slagen stod.
Hans breda kunskaper om sjömanslivet, om historiska händelser och om litteratur imponerar. Var han politiskt hör hemma framgår med stor tydlighet.
Det känns också viktigt att nämna praktverket Sjölivets berättare som han var redaktör för och skrev det mesta i själv. Här presenteras 312 svenskspråkiga sjöskildrare och 515 böcker.
Till sist, författaren Ove Allansson har numera också ett eget litterärt sällskap.