Tove Alsterdal, Vänd dig inte om, Lind & Co 2016.
Tove Alsterdal har med all rätt hyllats av kritikerna för sina tre tidigare deckarromaner. Hon har en alldeles egen sträng på sin lyra och för många är hon rentav den allra bästa svenska deckarförfattaren. Deckarbloggen kallar det ”poetiskt” och i en intervju konstaterar hon eftertänksamt att hon växt upp med poesi omkring sig. Stig Sjödin och flera andra arbetarpoeter fanns i familjens vänkrets. Tove, född i Malmö, med rötter i Tornedalen och uppväxt i Jakobsberg, har pluggat journalistik i Kalix och bott i Luleå. Nu bor hon i Stockholm.
Deckardrottning är ju ett aningen slitet uttryck, men om jag ändå ger mig på att kora en sådan så hamnar Alsterdal och Åsa Larsson på delad förstaplats för mig.
I årets roman tar hon oss med till det nya bostadsområde som ligger där Europas största mentalsjukhus Beckomberga en gång låg. Svante Levander flyttar in med sin nya kärlek. På väg hem från affären blir han knivhuggen till döds. Bara en person, en utländsk tiggerska som satt utanför matbutiken, kan vittna om vad som hänt. Skuggor från förr anas i sjukhusets underjordiska kulvertar.