Denna kriminalroman är den sista och fristående delen av en trilogi som utspelar sig i författarens hemstad Eskilstuna. De två första delarna heter Smörblomman och Kvarteret Forellen.
En man hittas brutalt mördad på en byggarbetsplats och det ger upphov till en rad frågor. Vem är han? Vilket är motivet och framförallt: Vem är mördaren? Till att börja med har polisen inga uppslag eller ledtrådar. Inte heller när ytterligare en död man hittas i närheten av ett joggingspår. Så småningom leder dock polisens spaningar till att ett mönster börjar framträda…
Håkan Boström är en erfaren och prisbelönt författare. Han har givit ut över fyrtio böcker sedan debuten 1972 och belönats med bland annat LO:s, Livs och Metalls kulturstipendier, ABF:s litteraturpris och fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris.

Det märks också här att han är en driven berättare. Intrigen är raffinerat uppbyggd och efter en lite trög start hålls läsaren i oavbruten spänning. De hyggliga polisernas envisa och metodiska arbete skildras initierat och med stor sympati. Miljöskildringen är detaljerad och läsaren får verkligen lära känna staden Eskilstuna, delvis också staden av igår.
Som alltid hos författaren tas problem i samhället upp som mobbning och kvinnomisshandel och Arbetsförmedlingen gisslas för sin krånglighet och förnedrande behandling av de arbetslösa.

Det finns dock en del skönhetsfläckar i denna på många sätt utmärkta roman. Språket pendlar ibland på ett olyckligt sätt mellan högt och lågt, mellan slang och högprosa. Och på vissa sätt verkar det som om författaren inte riktigt följt med sin tid. I en samtidsskildring som detta gör anspråk på att vara förekommer nämligen så urmodiga företeelser som hyrande av videokassetter och letande efter namn i telefonkatalogen. Och att kvinnor så ofta omnämns som ”käringar” känns också otidsenligt.
Detta ska dock ses som randanmärkningar. På det hela taget har Håkan Boström skrivit en spännande och engagerande kriminalroman som höjer sig över det mesta i genren, också flera de mest namnkunniga.
Hans Falk
Deckare. Håkan Boström, Kvarteret Opalen, MBF bokförlag 2016.