Strejkhot på bageri blir ett familjedrama

Nr 4/2018

För 18 år sedan jobbade Henrik Johansson på ett bageri i Malmö, det var 1999, och han var 26 år. Han var kvar på bageriet tills det lades ner, men hans nya roman Raya handlar inte om just den arbetsplatsen, säger han, när vi träffas på Författarförbundets gästhem i Stockholm.
Det är en fiktion som bygger på egna erfarenheter och samtal med bageriarbetare som han har träffat under åren.
Henrik Johansson är i Stockholm för att vara med på Arbetarskrivares årsmöte, där han bland annat ska läsa ur den nya romanen som utspelar sig under ett dygn, två arbetsnätter, och där den stora frågan är:
Ska vi strejka för att få fast anställning och ett värdigt liv?

Mål & Medel publicerar i detta nummer ett utdrag ur romanen Raya på nästa uppslag. Det är som sagt fiktion och inte en dokumentärroman, poängterar Henrik Johansson. Därtill kan tilläggas att den är rappt skriven och har ett effektivt berättande som komprimerar handlingen i tiden, rummet, antalet personer och dialogen.
Henrik Johansson säger att han skriver som om han såg allt genom ett kameraöga och att målet i denna bok har varit att låta alla scener utspelas inne i själva brödfabriken.
Det stora samtalsämnet är strejken, den olovliga strejken, den vilda strejken som går utöver det vardagliga och hotar arbetsfreden som är det som facket säljer så dyrt som möjligt för att få så bra villkor som möjligt.
Det strejkas sällan på svenska arbetsplatser, men det sker med jämna mellanrum, och möjligheten finns alltid där – arbetsnedläggningen – och fortfarande uppfattas den lika hotfull av arbetsgivarna och lika hoppfull av de anställda, i vart fall av några, om de är unga och har mycket att vinna och lite att förlora.

Henrik Johansson låter konflikten på bageriet gestaltas via ett familjedrama, där Raya är timanställd och har sin mamma som fast anställd och fackligt aktiv arbetskompis samt sin styvpappa som bagerichef. Därtill har hon arbetskompisar av olika kategorier från schyssta till en som är plågsamt sexistisk.
När stormen brakar loss blir talet om strejk allt verkligare och dramat inleds. Personerna skruvas varv efter varv kring vad en arbetsnedläggning skulle innebära för dem själva och för deras inbördes relationer.
Roman. Henrik Johansson, Raya.Rastlös förlag, Sorgenfri, 2018.