Carolina Neurath, Fartblinda, Piratförlaget 2016.
Efter två reportageböcker från finansvärlden, en om HQ-bankens uppgång och fall samt en granskning av riskkapitalisterna, har författaren nu valt att romandebutera med en thriller från storbankernas värld.
Hjälten Beatrice Farkas har stora likheter med Carolina Neurath själv, båda är unga, kvinnliga ekonomijournalister som skaffat sig gedigna kunskaper inom sitt ämne.
Intrigen kretsar kring den fiktiva Stockholmsbankens ”tradingportfölj”, bankens värdepapper, som systematiskt övervärderats i åratal för att frisera resultatet. När bubblan spricker och konkursen närmar sig är vd Peder af Rooth och styrelseordförande Otto Rehnsköld beredda att gå långt för att klara sig undan sitt ansvar. Profithunger och ondska på hög nivå alltså. Mycket spänning och sparsamt med blod och våld.
Som läsare utan någon större inblick i finansvärlden är det inga problem att hänga med i svängarna. Neurath guidar oss med trygg och säker penna. Är det något jag saknar så är det en gnutta systemkritik trots att girigheten skildras i all sin brutala och pinsamma nakenhet.