Dunk-dunk-dunk. Det smattrar av slag och sparkar i den rymliga lokalen. Massor av killar och tjejer rör sig smidigt på den mjuka mattan och övar teknikkombinationer i par. Tempot är högt och svetten flödar.
– Kickboxning är en bra motion och ett effektivt självförsvar. Man kommer snabbt i form. Och så är det väldigt roligt också, säger Håkan Karlsson, instruktör på Ironman Majorna kickboxning i Göteborg.

Sporten skapades i USA för drygt 40 år sedan för att olika stilar inom stående kampsport skulle kunna mötas under gemensamma tävlingsregler. I dag är den en egen idrott som består av element från exempelvis boxning, karate, thaiboxning och taekwondo.
Medan vissa klubbar satsar på en traditionell form av kickboxning blandar andra in tekniker som låga sparkar, knän och slag med armbågar. Vad man väljer är en smaksak.
Liksom nästan all kampsport är träningen krävande. Den är allsidig och ger god kondition, styrka och explosivitet. En utmärkt motion för hela kroppen som förbränner massvis av energi, inte sällan långt över 1 000 kalorier per pass. Att syssla med kampsport innebär en stark gemenskap där utövarna kämpar och svettas tillsammans. Man samarbetar och hjälper varandra trots möten genom slag, sparkar och sparring. Att testa teknikerna på varandra.
Men det senare är ingenting som en nybörjare behöver frukta. Träningen handlar om att bygga upp en kunskapsgrund och låta deltagarna lära och utvecklas i sin egen takt. Sparringen kommer först senare.

Så var inte rädd för att prova på några kampsporter. Alla har sin egen prägel och kan innehålla allt ifrån brottning och fasthållningar till kast, akrobatik och stående fajting. Testa och se vad som passar just dig. I Sverige finns många olika stilar och klubbar att välja på och som nybörjare går det vanligtvis bra att provträna gratis någon gång innan man bestämmer sig.
Men passa på nu. Det är framåt mitten av januari som dörrarna slås upp efter juluppehållet och vårterminen tar fart. Det är dags att komma i form.