Åke Smedberg, Sprängskiss av en jaktberättelse, Albert Bonniers förlag 2017.
Åke Smedberg räknas som en av de främsta av samtidens arbetarförfattare. Han debuterade 1976 med diktsamlingen ”Inpå benen”. Han har sedan dess givit ut ytterligare femton böcker: romaner, kriminalromaner och novellsamlingar. Han nominerades till Augustpriset 2000 och året efter fick han Ivar Lo-priset.
2008 kom romanen ”Jag är inte den du ser”, en berättelse om ”vanliga” människor ifrån någonstans i mellersta Norrland. Det är en mörk skildring av kontaktlöshet, svek och tillkortakommanden som håller läsare fängslad till det bittra slutet.
Det var därför med stora förväntningar som jag tog mig an denna novellsamling, som dessvärre blev en besvikelse. Detta framför allt beroende på språket som är överlastat och tillkrånglat på ett ibland svårfattligt sätt. Men det är inte illa överlag. Två noveller sticker ut. Särskild ”Köld” som inkännande skildrar en spelmissbrukare som sakta och metodiskt förlorar fru, barn, hem och arbete. Men också familjedramat ”Isgädda” med en döende far i förgrunden.
Hans Falk