Vart är samhällsutveck-lingen på väg?
Är det någon som har koll på läget eller låter vi oss bara sköljas med strömmen?
Hans Axelsson, klubbordförande på KLS i Kalmar, vill se mycket mer av filosofiskt tänkande i de styrande leden.

[Ur nummer: 10/2004] Allt är under ständig förändring men inget är förutbestämt. Det är inga okontrollerbara krafter som verkar, historien gör alls ingenting med oss. Det är folket, massorna, som dag för dag i arbete och kamp driver utvecklingen.
Nu monteras folkhemmet ned kring oss. Politiker skär ner socialvård och pensioner. Lägger ner skolor, bibliotek och sjukhus. ”Vi har inte råd” säger man. Vilka är då vi?
Är det nationen Sverige som inte har råd eller är det den offentliga sektorn?
Det viktiga är ju hur man formulerar frågan.
Den offentliga sektorn har inte råd därför att intäkterna till offentlig sektor minskar. Detta är sant men det beror ju i sin tur på att regering och riksdag fördelar resurserna i samhället orättvist. Formulerar man om frågan till ”Har Sverige som nation råd att behålla välfärden” så borde svaret vara ja.
Sverige har som nation blivit rikare vilket enkelt går att se genom att studera Sveriges BNP i ett historiskt perspektiv.
Sedan år1980 har BNP stigit från 1418 miljarder kronor till 2147 miljarder kronor år 2001, detta räknat i fasta priser  Vi kan alltså konstatera att vi aldrig varit så rika som vi är nu.
Anledningen till att offentlig sektor blir fattigare, är att intäkterna till offentlig verksamhet minskar. Den offentliga verksamheten svarade 1981 för 35,7 procent av BNP,  2002 var den 31,2 procent.
Säg att vi då hade använt samma andel av vår samlade BNP på offentlig verksamhet som vi gjorde1981 så skulle det innebära 100 miljarder kronor mera för offentlig verksamhet.
Allt handlar egentligen om ekonomi. Ekonomi betyder ”att hushålla med resurser” Politik är sedan hur vi fördelar resurserna.
 
Människor i ett land, eller om man vill i hela världen, skapar en mängd varor och tjänster som sedan mäts i pengar. Pengarna byts sedan mot varor och tjänster. De pengar som du har i din plånbok är egentligen varor och tjänster som någon är skyldig dig. När vi handlar så byter vi bara varor och tjänster med varandra.
Det finns människor idag som har så stora förmögenheter i ”varor och tjänster” att de omöjligen kan göra sig av med dem.
Allt handlar om hur vi fördelar de resurser som vi skapar här i världen.
”Vi måste betala vår statsskuld” är det säkert några som använder som argument för de besparingar som den offentliga sektorn måste göra.
Bluff är rätta ordet när det gäller det sätt som statens skulder redovisas på.
Visst har Sverige en statsskuld men Sverige har också tillgångar i pengar och aktier som motsvarar mer än skuldsättningen. Räknar man också in fasta tillgångar så som byggnader och vägar så har vi ännu större förmögenhet.
Fakta är också att staten lånar av sina egna fonder och av den övriga offentliga sektorns förmögenheter. Skulle inte dessa pengar lånas ut så skulle de ju heller inte ha något värde. Pengar som inte används är ju inte värda något. När staten betalar ränta på statsskulden betalar staten till sig själv.
Nog om ekonomi nu.
Istället vill jag återknyta till den inledningen angående nedmonteringen av folkhemmet. Jag tror inte att det är av ond vilja som politikerna skär ner på välfärden. Det ligger tyvärr i det marknadsekonomiska systemet och det kapitalistiska produktionssättet. Jag tror inte att kapitalisterna är omoraliska men de kan inte annat än värna om profiten.
Handlar de på annat sätt går de under på marknaden. Varken kapitalister eller politiker oavsett partifärg och vilja kan handla mot marknadens lagar. Försöker de så krossas de.
Även om visionen finns där när målen skall sättas så blir resultatet att de verkställer marknadens krav
Finns det då inget hopp?
Jag hävdade inledningsvis att inget är förutbestämt utan det är människorna själva som styr utvecklingen. Vill vi förändra utvecklingen så måste vi först bli medvetna om vart vi är på väg.
Visst är det så att marknadsekonomi och det kapitalistiska produktionssättet har varit framgångsrikt. Tyvärr så klarar inte systemet av att fördela rättvist.
Förmodligen så är det en hel del gråsossar som nu rynkar på näsan och tänker. ”Kommunismen då! Är den bättre? ”
 
I och för sig har kommunismen aldrig existerat, däremot har det funnits kommunistiska partier som försökt förverkliga idéerna men misslyckats.
Jag tror att demokrati är den enda vägen att nå resultat för att förbättra världen men det förutsätter att människorna har kunskap för att kunna granska den demokratiska processen.
”De visa ska styra och de övriga ska finna det rätt att de styrs av de visa” (Platon i  Staten)
Kunskap är ett antal sätt att se verkligheten på. Alla har vi någon uppfattning om världen och om livet. Vi har alla någon föreställning om hur saker och ting skall vara.
Människor utför sina handlingar utifrån de kunskaper och erfarenheter de tillskansat sig. Vi har olika utbildningar, vi kommer från olika kulturer och har olika traditioner.
Det enda vi har gemensamt är att vi alla är människor och vi kan bara vara människor bland andra människor.
I en demokrati finns det yttrandefrihet och möjligheter att påverka utvecklingen. Din möjlighet att yttra dig och påverka är bara möjligt om du skaffar dig kunskap.
Kunskap leder till förändringar.
Men så länge som Naken-Janne eller någon Robinsson-person är mer intressant än politik och filosofi så kommer utvecklingen i världen inte att gynna människorna.
 
Möjligen skall vi starta en ny TV-serie och stänga in tio nakna ombudsmän och kalla serien Labour contract brothers för att människor skall bli intresserade. Där kan sedan ombudsmännen förhandla och diskutera politik och filosofi.
Slutligen ett citat till ur boken Staten från Platons samlade verk.
”Filosoferna måste bli styrande, de styrande måste bli filosofer.”