Man kan hävda att missbruket av visstidsanställningar har pågått sedan 2007. Det var då som den borgerliga regeringen införde anställningsformen allmän visstid. Därefter har arbetsgivarna helt godtyckligt kunnat besluta om anställning på viss tid utan att motivera varför den ska vara begränsad. Det har lett till att de tillfälliga anställningarna i Sverige har staplats på varandra i det oändliga.
EU-kommissionen har varit mycket tydlig. Det är oacceptabelt. Sverige bryter mot EUs visstidsdirektiv. Om reglerna inte ändras kommer Sverige att hamna i EU-domstolen. Det är inte många som känner till det. De stora (borgerliga) medierna talar inte om det. Istället framställer man den svenska arbetsmarknaden som alltför reglerad.
Det var TCO som anmälde regeringen till EU-kommissionen. Att de nya reglerna skulle strida mot EU:s visstids-direktiv var något som TCO försökte väcka debatt om tidigt.

Det fackliga engagemanget var befogat. Enligt en SCB-rapport, från december förra året, har 39 000 arbetstagare i Sverige oavbrutet varit visstidsanställda hos samma arbetsgivare i mer än fem år utan att få fast anställning och 14 000 av dem har varit hos samma arbetsgivare i mer än nio år.
Livs tillhör de förbund som tvingats till reträtt. I förra avtalsrörelsen gjorde Livs vissa eftergifter i avtalet om visstidsanställning, 18 månader tilläts under en treårsperiod istället för 12 månader under en livstid. Många vittnar om att det är svårt att komma åt missbruket. Livs förhandlingsöverenskommelse med Li har inte räckt.
Det finns olika typer av visstidsanställningar som staplas på varandra. Det finns de som har anställning i flera månader i taget medan andra är timanställda och blir inkallade med kort varsel, de vet inte från dag till dag om de har jobb. En målande bild som ofta används är ungdomar som tvingas sova med mobilen under kudden.
Fackliga företrädare har gjort vad de kunnat för att hålla efter missbruket, men det har inte varit lätt. De visstidsanställda vågar inte driva sina krav eftersom de då anses som besvärliga och inte får fortsatt jobb.
Den borgerliga regeringen lät sig inte påverkas av vare sig EU eller av fackföreningsrörelsen. Den hade sin ideologiska agenda. In i det längsta så hävdade alliansregeringen att det inte handlade om något missbruk. En uppfattning som backades upp av Svenskt Näringsliv.

Skiftet av regering till en röd-grön i september 2014 har gjort att frågan till slut kommit upp på dagordningen. Missbruket av visstidsanställningarna måste stävjas. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, S, är tydlig. Regeringen vill göra ändringar i lagen om anställningsskydd för att uppfylla EU-kommissionens krav på Sverige. Arbetstagare i Sverige ska ha trygga villkor och missbruk av visstidsanställningar ska inte vara möjligt.
Den 11 maj kommer ett lagförslag att skickas ut till alla berörda för yttrande och i december i år planerar regeringen att lägga fram en proposition till riksdagen. Målsättningen är att nya regler ska vara på plats i maj 2016.
Men som minoritetsregering är det inte helt lätt att få igenom en lagändring. Stort hopp sätts till att lagförslaget tas fram i nära samarbete med arbetsmarknadensparter. Det väger tungt när övriga partier ska ta ställning.