Vi lovar och försäkrar att aldrig
någonsin och under några
omständigheter
arbeta på sämre villkor
eller till lägre lön
än det vi nu lovat varandra.

Vi lovar varandra detta
i den djupa insikten om
att om vi alla håller detta löfte

så måste arbetsgivaren
uppfylla våra krav!

Så lyder det fackliga löftet. Det är viktigt att upprepa dessa ord lite då och då. Det är nämligen det här som ger den fackliga organisationen dess styrka. Det finns en bok som beskriver detta väldigt bra, Löftet – löntagarna och makten på arbetsmarknaden av Ingemar Göransson och Anna Holmgren.
Det gäller att vara påläst i dagens samhälle. Det finns ganska så mycket okunskap vad gäller den fackliga idén och den svenska modellen som bygger på att löner och trygghet på arbetsmarknaden sköts genom förhandlingar mellan fackföreningar och arbetsgivare.

I Sverige är det kollektivavtal som garanterar löner och trygga arbetsvillkor. Det är inget nytt påfund. Det första rikstäckande kollektivavtalet träffades inom verkstadsindustrin 1905. Det är inte bara löntagarna som har nytta av kollektivavtalsmodellen. Det har även arbetsgivarna då avtalen garanterar dem arbetsfred under avtalsperioden och konkurrens på lika villkor. Det sista är helt avgörande eftersom det hindrar en nedåtgående spiral, det vill säga att företag konkurrerar med hjälp av sänkta löner istället för att satsa på ökad effektivitet och kvalitet.
En förutsättning för att det ska fungera som det är tänkt, är en hög organisationsgrad och en hög täckningsgrad.  Så är fallet i Sverige, cirka 70 procent av löntagarna är med i facket (2014) och cirka 88 procent av arbetsplatserna har kollektivavtal (2013).

Livs för en envis kamp för att alla livsmedelsföretag ska omfattas av kollektivavtal. Livs har också en laglig rätt att vidta stridsåtgärder mot de företag som vägrar teckna avtal. En sådan åtgärd är att varsla om blockad. Det är inte något ovanligt på svensk arbetsmarknad, 2013 lades totalt 17 varsel om blockad och 2014 var det 27 varsel.
Ofta räcker det med att lägga varsel om blockad för att få till stånd ett avtal, men inte alltid. Ett sådant exempel är Ingeborgs bageri i Linköping där blockaden trädde i kraft den 23 mars och pågick vid Mål & Medels pressläggning.

All heder åt facken som tar fajten och alla de medlemmar som engagerat sig i kampen för avtal. Det går till och med att säga att Livs har en skyldighet att agera eftersom löntagare i Sverige inte har något annat skydd mot lönedumpning än kollektivavtal.