Under en blixtvisit den 31 mars meddelar den belgiske vd:n för Nomad Foods, Stéfan Descheemaeker, att Findus i Bjuv ska läggas ned och att produktionen ska flyttas till Reken i Tyskland. Det är bara fyra månader efter att Nomad Foods köpt Findus. Att anläggningen i Bjuv är lönsam har ringa betydelse.
Det innebär att den största arbetsplatsen i Bjuv försvinner och att 450 jobb går förlorade. Det innebär också ett hårt slag mot de drygt 500 kontraktsodlare som levererar grönsaker till fabriken.
Nomad Foods är den värsta sortens riskkapitalbolag, registrerat på skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna.
Ägandet är kortsiktigt, allt från några månader till maximalt åtta år. De anställda har ofta ingen aning om vilka dessa bolag är som äger företaget där de jobbar. Bolagen är anonyma, registrerade i ett land med låg kapitalbeskattning.
Det är viktigt att ha i minnet att det här handlar om riskkapitalbolag som ofta ägnar sig åt utköp (buy-out) och vill ha snabb avkastning. Det handlar inte om venture capital-bolag som investerar i tillväxtbranscher och nystartade företag och som vill ha hög avkastning på lång sikt.

Findusarbetarna i Bjuv har fått erfara in på bara huden vad utköp innebär. Sedan 2000, då Nestlé sålde Findus, har företaget haft fyra olika riskkapitalbolag som ägare; EQT, CapVest, Lion Capital och nu senast Nomad Foods.
Många är de som jobbat länge på Findus i Bjuv och som sett ägarna komma och gå. Arbetarnas yrkesstolthet har trots det varit påtaglig. Det är varumärket Findus som de känner stolthet över och som de varit med om att bygga upp. Det har kommit att bli en symbol för svensk livsmedelsindustri vilket också det massiva motståndet mot nedläggningen visar.
Det är inte heller länge sedan som Findus fick pris som årets smakutvecklare av White Guide. Prisutdelare var ingen mindre än statsminister Stefan Löfven som betonade vidden av produktutveckling och ökad export.
Att nedläggningsbeslutet väckt en enorm vrede är begripligt. Samtidigt är det imponerande att se hur många som reagerat, även den svenska regeringen har varit mycket kritisk till Nomad Foods agerande. Cirka 4 000 demonstrerade den 9 april mot nedläggningen. Det har också varit stor aktivitet på sociala medier. FB-gruppen ”Rädda Bjuv – Stoppa nedläggningen av Findus” som Livs startat, har idag över 17 700 gillande. IUL, livsmedelsarbetarnas globala yrkesfack, har agerat vilket lett till att över 8 000 protestmejl skickats till de ansvariga och att arbetare runt om i världen visat sin solidaritet.
Nomad Foods kan inte ha undgått budskapet och ägarna är nog rätt skakade. Den här formen av negativ uppmärksamhet är inte något som riskkapitalbolag av deras typ vill ha. Men den är helt rätt, deras verksamhet är så fruktansvärt destruktiv och ska inte få pågå i det fördolda. Den ska ut i strålkastarljuset och olika åtgärder för att förhindra agerandet bör debatteras.

Det är inte ovanligt att vår mat produceras av företag ägda av riskkapitalbolag likt Nomad Foods. Företag som styckas eller läggs ner istället för att förändras efter konsumenternas efterfrågan och samhällets behov. För att komma åt denna jobbförstörelse och negativa användning av kapital behövs politiska åtgärder. IUL, har länge krävt en politisk reglering på EU-nivå av riskkapitalbolag som ägnar sig åt kortsiktiga omstruktureringar. Det kravet är i högsta grad befogat!