Organisera, kämpa och vinn!

Nr 10/2017

Det är märkligt och nästan lite skrämmande att det i stort sett är samma kamp som förs jorden runt. Frågorna går igen oavsett var vi befinner oss, i så väl rika som fattiga länder. Det som arbetare världen över efterlyser är fasta jobb, att kunna leva på sin lön och att inte behöva skadas på sitt arbete.
På IUL:s kongress (livsmedelsarbetarnas international) i augusti, som vi ägnar stort utrymme i detta nummer, handlar det mycket om globala kampanjer till stöd för fackliga ledare; en sådan var kampanjen för de två unga fackliga ledarna, Atra Narwanto och Lutfi Ariyanto, som sparkats från sina jobb på Cola-Cola-fabriker i Indonesien, därför att de tagit initiativ till att bilda fria och demokratiska fackföreningar. Det kan kännas långt borta men när de båda finns på plats på kongressen och själva kan berätta så är det svårt att inte bli berörd.

Jag vågar nästan lova att de kommer att få sina jobb tillbaka och att de båda kommer att vara med på IUL-
kongressen om fem år och då vara ett framgångsrikt exempel. För så gick det för de 53 arbetarna vid Nestlés kaffefabrik i Indonesien som 2011 sparkats på ett godtyckligt sätt. De fick alla jobbet åter efter att IUL dragit igång en internationell kampanj som stöddes av arbetare över hela världen. Om detta kan nu Eko Sumaryono stolt vittna om.

Det gäller också David Morales, generalsekreterare för livsmedelsfederationen Festras, som varit med länge. Han berättar i en paus om en historisk seger som han var med om på 1980-talet. Det är som om händelserna spelas upp på nytt för hans inre när han återger i korta ordalag hur de ockuperar Colas licensfabrik i Guatemala City och får igenom sina krav. Det är möjligt tack vare att IUL drar igång en aktion och gör deras kamp för sina liv och för rätten att organisera sig känd över hela världen.

För helt klart är det så att historien upprepar sig gång på gång. Det gäller att inte låta sig nedslås av motgångarna utan att stärkas av framgångarna och de är många. IUL:s måtto på denna kongress liksom på förra är: Organisera, kämpa och vinn tillsammans!

Ibland finns det till och med anledning att vara så glad över de framsteg som görs att man vill brista ut i sång. Det gör kvinnorna från den afrikanska kontinenten när IUL för första gången får en kvinna som generalsekreterare: Sue Longley.