Människor flyr för sina liv. Bilderna som förmedlas från Medelhavet är fruktansvärda. Överfulla båtar som inte alltid når fram. Desperation, kaos och död följer i krigens spår.

Flyktingkatastrofen ställer krav på omvärlden. Det ställer krav på oss i Sverige.

Det är inget nytt, så har det varit vid tidigare tillfällen. Så var det under andra världskriget och så var det på 1990-talet. Att vi ska ta emot flyktingar är självfallet. Sverige har råd. Vi är ett av världens rikaste länder.

Samtidigt har de ekonomiska och sociala klyftorna vuxit. Det är inte bra och det krävs rejäla tag av den rödgröna regeringen för att få bukt med orättvisorna. Det saknas bostäder, det saknas personal inom omsorgen som tar hand om de gamla och sjuka, det saknas lärare och fritidspedagoger.

Med hjälp av en genomtänkt politik går det att skapa ett bättre samhälle. Men det förutsätter att man ser arbetet som något värdefullt och inte något som ska göras billigt.

Som medborgare har man skyldighet att betala skatt. Det är då man får självförtroende och kan vara med i debatten.

Sverigedemokraterna utnyttjar människors rädsla för att hamna utanför. Att inte få arbete, bostad och möjlighet att utvecklas. De är skickliga i sin retorik och får allt fler anhängare. Det är skrämmande opinionssiffror som i dagarna presenterats. Nästan var femte väljare säger att de kan tänka sig att rösta på detta främlingsfientliga parti. Vilka är de? Ja, de kommer från båda blocken. Det finns också en hel del LO-medlemmar som röstar eller kan tänka sig rösta på SD om det vore val idag.

Det är viktigt att vi inte duckar utan synar SD:s kort. Vad är det de gör? De ställer grupper mot varandra. Det är konkurrensen mellan löntagare som är felet, men det säger inte SD utan de pekar ut några och säger att de är problemet, det är dom, de nyanlända som tar arbete, bostad och resurser som kunde ha gått till oss.

Det är nyttigt för demokratin att diskutera politik även om det inte alltid är så lätt. Vi som vill stå upp för det solidariska samhället måste höja våra röster och visa att vi är många, väldigt många, och att vi vill något annat än de som vill stänga våra gränser.

Det gäller också att inte glömma bort historien. Hur gick det för Europas judar som inte hade någonstans att fly?

Det är fortfarande lång väg kvar tills vi kan tala om att vi lever i ett hållbart samhälle som inte gör våld på våra gemensamma värderingar.