”Måste det goda arbetet vara gott?”

Nr 3/2018

Blyg, tillbakadragen och barnslig vaknar Lusen upp på redaktionen efter att ha somnat i en kaffekopp som var tom, vilket var tur, eftersom det annars kunde ha slutat illa.
– Vad då? säger vi. Det är väl inte vårt fel att du somnar. Det där är kärnan i ditt problem. Du är för långsam. Det är därför du somnar.
Själva är vi på gott humör och mår prima när vi får leverera feedback till Lusen. Det har med vår arbetsglädje att göra och denna morgon är det vi som har arbetsglädje. Lusen får sig en ordentlig omgång med feedback.

När vi har druckit upp vårt kaffe vill vi diskutera det goda arbetet.
– Inte nu, säger Lusen. Snälla ni, jag är så trött att jag inte orkar tänka, än mindre prata. Det är helt omöjligt. Det var därför jag somnade i kaffekoppen.
– Okej, Lusen, säger vi och tar upp kaffekoppen som han fortfarande ligger i, skakar om den och vänder upp och ner på den, så att han faller ur och hamnar på bordet. Vår tanke är att den vänliga omskakningen ska sätta fart på honom.
Och det fungerar. Lusen vaknar till ordentligt omskakad och sitter på en sockerbit och tittar fientligt på oss. Det ser ut som han är beredd att diskutera.
– Det goda arbetet måste smaka gott, säger vi till honom. Det är första regeln. Bakar du bröd ska det vara ett saftigt och gott bröd. Skriver du en artikel ska det vara en tankeväckande artikel. Förstår du var vi är på väg?

Lusen svarar inte . Då höjer vi rösten. Det är ytterst sällan vi gör det, men när det händer, som det faktiskt gör just nu, börjar han andas långsamt, förmodligen för att han försöker tänka. Vi vet inte. Han går ner på lågvarv.
– Det handlar om din oförmåga, säger vi till honom. Förstår du vad vi menar? Om vi säger till dig ”tryck på den här tangenten” så förväntar vi oss att du inom några sekunder trycker på tangenten. Förstår du hur vi tänker?
Lusen blundar, lägger sig ner på det bordet och somnar igen.
– Förstår du hur vi tänker, upprepar vi. Du tror att vi skämtar, men det gör vi inte. Det är allvar. Kanske skulle du prova någon hobby som är bra för hjärnan. Typ pistolskytte, bergskättring eller sudoku så att du kan lära dig arbeta.