På ett antikvariat på Olof Palmes gata i Stockholm ligger diktsamlingar upplagda för att locka köpare. Priset är endast 20 kronor. Det är detta ögonblick Lusen sökt upp. Vilken av de slumpvis upplagda diktsamlingarna kommer att locka honom? Han känner igen några författare, men de är lösa skott, inget händer förrän blicken fastnar för ett omslag som föreställer en miljonprogramsgård. Peter Ortman heter författaren och titeln lyder ”Nyare dikter”, utgivet av Bonniers 1971. Omslaget är av Ola Billgren.

Lusen läser några dikter och tycker att de är sådär, det är väl enkelt, men så kommer en dikt med hög igenkänning vad gäller industriarbetet och något hemligt. Vad är ”Mindus”? Är det en Jaguartyp?

Där är det parkering förbjuden:
Där står Mindus Jaguar

Var hälsad arbetskraft
Till löpande livet
Vi investerar
Och sliter ut
Vett och kultur
Fäster tiden
Kring din arm
Och tarm
Behöver du skita
Du får en minut
Behöver du titta
Du får en sekund
Behöver du leva
Det blåser
Snart ut
O ja
Snart blåser det ut
Ditt liv

När Lusen kommer tillbaka till redaktionen googlar han och finner att Mindus måste vara en person, Erland Mindus, en industripsykiater som 1968 kom ut med boken ”Arbete och hälsa” som utgjorde grunden till en mentalhälsokampanj, utarbetad av Folksam, LO och SAF (dåvarande Svenskt näringsliv) och som utsattes för kraftfull kritik från 70-tals vänstern för att den ansågs sjukförklara människor som inte trivdes på jobbet och bara syfta till att anpassa dem till ett arbete som är upprepat och innehållslöst. Mentalhygienen skulle användas på i stort sett alla svenska arbetsplatser.