Somrigt klädd i blå klänning med vita prickar är Ingela Edlund tillbaka från semestern. Värmen håller fortfarande Stockholm i ett stadigt grepp. En bit in i augusti känns valrörelsen fortfarande långt borta, men kommer alldeles strax att dra igång för fullt. Som LO:s andre vice ordförande är Ingela Edlund i högsta grad delaktig.

Ingela Edlund imponerade i SVT:s Partigrillen under Almedalsveckan när hon som LO:s andre vice ordförande ”grillade” moderaternas partisekreterare Kent Persson. Det var väldigt avslöjande när han, som tjänar 90 000 kronor i månaden, vägrade att svara på om han skulle kunna leva på 14 900 kronor i månaden om han blev arbetslös. Istället för att svara ja eller nej på hennes fråga så slingrade han sig i det oändliga och hänvisade till sin tilläggsförsäkring.
– Det är tyvärr inte alla som har tilläggsförsäkring eller som omfattas av a-kassan om man ska vara riktigt ärlig. Det är också en av de orättvisor som vi vill se en förändring av, säger hon när vi ses en månad senare.
Hon syftar på LO:s valplattform som alla LO-förbund ställt sig bakom. Här finns krav på förbättrad a-kassa, det vill säga att såväl tak som ersättning ska höjas och att fler ska omfattas av försäkringen. Idag får allt färre LO-medlemmar ut 80 procent av sin lön i a-kassa om de blir arbetslösa. Det är också många som inte omfattas av en tilläggsförsäkring (inkomstförsäkring) då inte alla förbund har haft råd med sådana försäkringar.

– Det är första gången som LO tagit fram en valplattform och driver en facklig valrörelse, berättar Ingela Edlund lite stolt där vi sitter i LO:s gästvåning fem trappor upp i LO-borgen.
Det är här som hon tar emot journalister. Jag hade hoppats att få se hennes arbetsrum men det går inte. Hennes pressekretare, som sitter med under intervjun, talar vänligt men bestämt om att det är en privat sfär. Det är en regel som gäller intervjuer med alla i ledningen.
Ingela Edlund kommer från Seko, har ett förflutet som brevbärare, började på Posten 1981, och var förbundssekreterare i Seko när hon valdes till LO:s andre vice ordförande för två år sedan. Då som nu är hon ensam kvinna i ledningen.
– Då var det jag och fyra karlar. Nu är det jag och tre karlar. Det i sig tycker jag inte är något problem. Jag är den som har längst erfarenhet på en rad områden och det respekteras. Men strukturellt är det ett problem att vi inte får till en jämställd ledning och det håller vi på och jobbar med.

Hon svarar öppenhjärtigt på mina frågor. Det känns att hon anstränger sig för att leva upp till sitt motto att försöka vara den hon är i alla lägen. Som när hon berättar om bröstcancern som hon drabbades av för sex och ett halvt år sedan. Hon är inte sjuk längre men äter fortfarande mediciner och går på uppföljningar. Ett medvetet val som hon gjorde tidigt var att gå ut och berätta om sin cancer, framför allt har hon bloggat om den.
– Jag tror att det är viktigt. Det finns fortfarande en massa skuldbeläggning när det gäller cancer, inte minst idag då man skyller på individen oavsett vad man råkar ut för.
Hon har mycket kontakt med framför allt kvinnor som drabbats av cancer. På nära håll har hon sett hur alliansregeringens politik slår mot dem, hur de tvingas jobba fast de inte orkar på grund av sjukdomen. Hon berättar med stor inlevelse, det här är ett område som engagerar henne. En mänskligare sjukförsäkring är ett krav som ingår i LO:s valplattform. Det är också en av anledningarna till att hon betonar att det är så viktigt att alla gör vad de kan för att få till ett maktskifte. Själv ska hon inom kort ut på en tre veckor lång valturné för att besöka arbetsplatser runt om i landet och träffa så många medlemmar som möjligt.
– Det som behövs nu är att ingen sätter sig ner med armarna i kors. Vi behöver verkligen ut och diskutera det här med våra medlemmar. Vad vill vi ha för framtid? Vill vi fortsätta på den inslagna vägen?
Hon har inga problem att förklara LO:s samarbete med Socialdemokraterna som brukar ifrågasättas lite då och då.
–  Samverkan i sig är uppe på varenda kongress och på förbundskongresserna också för den delen. Hittills har LO-medlemmarna, genom sina valda ombud, bestämt att vi ska fortsätta med den här samverkan för att den gynnar medlemmarna.

Det är svårt att inte tala valrörelse när vi träffas en dryg månad innan valet. Och det leder över till det som hon brinner för, nämligen allas lika värde och integration. Hon är också ansvarig för ”Alla kan göra något”, LO:s långsiktiga arbete för att motverka främlingsfientlighet.
Hon förklarar att detta arbete inte rakt av handlar om Sverigedemokraterna men att det har kommit att göra det ju närmare vi kommer valet. Det har att göra med den osäkerhet som många känner inför framtiden i och med att alliansregeringen försämrat villkoren för alla de som inte har ett fast jobb och förmögenhet. Det göder rasistiska idéer och fördomar.
– Många vill hitta en syndabock, det blir lätt invandrarna. Då söker man sig kanske till ett politiskt alternativ som sticker ut som Sverigedemokraterna. Problemet är att detta parti nio av tio gånger röstat med Alliansregeringen. Det innebär alltså ingen förändring av sakernas tillstånd.
Hon återkommer till LO:s valplattform och de frågor som förbunden valt att prioritera.
– Full sysselsättning är det absolut viktigaste och naturligtvis a-kassefrågan, att taket måste höjas.

• Du menar att om fler får arbete och tryggheten ökar, så minskar motsättningarna?
– Ja, men det måste också till särskilda åtgärder för att få in dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Där kommer vi in på de strukturella frågorna. Har man fel namn så kanske man inte ens blir kallad till en anställningsintervju. Där måste vi jobba för att hitta lösningar. Jag tycker personligen att det här med att avidentifiera ansökningshandlingar är en väldigt spännande idé.

Fotnot: Ingela Edlunds grillning av Kent Persson finns på Val 2014 på svt.se