46 mister jobbet på rökeri

Nr 10/2017

Mitt i sommaren stod det klart att Hörviks rökeri, utanför Sölvesborg, läggs ner och 40 arbetare och sex tjänstemän förlorar sina jobb.

– Det kom som en chock. Jag var inte förberedd på nedläggning, däremot att det kunde bli fråga om neddragningar, säger Mentor Shala, tidigare klubbordförande
Han hade en vecka kvar till semester när ägaren meddelade sin avsikt att lägga ner rökeriet.
– Det var inte mycket som facket kunde göra, en vecka senare var förhandlingarna avslutade, berättar han.
Bakgrunden till beslutet var, dels dålig lönsamhet på grund av höga råvarupriser, dels att de danska ägarna Vega Salmon har en fabrik i Tyskland med ledig kapacitet. Den sista mars stänger rökeriet, då ska all produktion ha flyttats över. Ingen av de anställda kommer att flytta med till Tyskland.
– Nej, det har inte varit aktuellt. Den frågan har inte ens ställts, säger Mentor Shala.
Till stora delar har produktionen utgjorts av gravad, varmrökt och kallrökt lax som sålts på den svenska marknaden men även gått på export till länder runt om i världen. Laxen som sålts har odlats i Norge, fileats i Tyskland och därefter transporterats nerkyld i lastbil till rökeriet i Hörvik.

Rökeriet, som startades 1986, var från början familjeägt. Åren 2005-2009 ägdes det av en grupp anställda. När rökeriet gick i konkurs 2009 kom de nuvarande ägarna in i bilden. De kan nu tänka sig att sälja lokalerna, vilket väckt ett litet hopp. Mentor Shala har dock bestämt sig. Han har fått nytt jobb och kommer både att byta bransch och fack. Veckan innan vi ses har han därför avsagt sig uppdraget som klubbordförande och tagit initiativ till att avveckla Livsklubben då det inte funnits någon som velat ta vid fram till nedläggningen. Det märks att det är med sorg då det var han som tog initiativ till att starta klubben 2013.
– Det känns bra att börja på nytt jobb men det gör ont att lämna mina arbetskamrater. Vi har jobbat länge tillsammans och är som en stor familj. Jag hoppas att det kommer att ordna sig för dem.

Fabrikschefen Klas Tuvesson beklagar också nedläggningen. Han började så sent som i februari och blir nu också av med jobbet.
– Det dyker alltid upp något. Men det jag tycker är viktigt att lyfta fram i detta läge är våra medarbetare, hur de jobbar och ställer upp när det behövs. De är verkligen lojala.