Livs hör till de förbund inom LO som har mer än 10 procent av medlemmarna i tillfälliga anställningar. Det är mer än vad de andra fackförbunden inom industrin har. Det visar LO:s rapport om anställningsformer 2014.

Det är stor skillnad mellan hur många som har tidsbegränsade jobb bland de fackligt organiserade och bland arbetskraften som helhet.

– Det är ett problem för fackförbunden. Det är svårt att organisera dem som inte har fast jobb, säger Mats Larsson på LO:s arbetslivsenhet som gjort utredningen.

Tidsbegränsade anställningar har ökat stadigt under de senaste fem åren och är nu uppe i historiskt höga nivåer. Drygt 52 procent av unga vuxna har tidsbegränsat jobb.

Av samtliga anställda är nu 15,2 procent tidsbegränsat anställda. Det motsvarar 618 000 personer.

De tidsbegränsade jobben är vanliga bland arbetare än tjänstemän.

Skillnaderna blir ännu större om man tar hänsyn till klass och kön. 25 procent av arbetarkvinnorna men bara 10 procent av de manliga tjänstemännen har ett tidsbegränsat arbete.

Det är främst inom sektorerna hotell och restaurang som tillfälliga anställningar, så kallade sms-anställningar, förekommer. Där har så mycket som 43 procent tidsbegränsat arbete. Därefter kommer hemtjänst, uthyrning, fastighetsservice och detaljhandel, där andelen med visstidsanställning ligger på cirka 30 procent.

Lägst andel tidsbegränsade anställda är det inom tillverknings- och byggverksamheten, men Livs som hör till industrifacken är alltså ett undantag.

På frågan om vilken anställningsform de tidsbegränsat anställda själva skulle föredra så svarar 70 procent att de föredrar en fast anställning. Om heltidsstuderande räknas bort ökar andelen till 79 procent.

På 1990-talet kom en ny anställningsform när den borgerliga regeringen tillät bemanningsföretag. Den anställningsformen har ökat men omfattar fortfarande endast 60 000 årsanställda eller 1,5 procent.