Efter en 14 veckor lång strejk har det sydafrikanska lantarbetarfacket CSAAWU nått en överenskommelse med arbetsgivaren Robertson
Winery i Västra Kapprovinsen.

Avtalet ger vinarbetarna en lönehöjning på 8 procent och retroaktiv lön från augusti som ska betalas ut den 15 december. Därtill kommer en årlig bonus som betalas ut i november.
Mycket viktigt, enligt CSAAWU:s pressmeddelande, är att uppgörelsen garanterar att ingen av de 16 strejkledarna kommer att drabbas av bestraffningar från företaget, vilket arbetsgivaren hotat med.

De 211 arbetarna gick ut i strejken med krav på en fördubbling av sin lön, så att den skulle nå nivån för levnadslön, vilket arbetarna uppskattar till 8500 rand i månaden (5040 kronor).
– Vi lyckades inte med detta, men vi nådde många andra segrar. Vinindustrin kommer inte att vara densamma. Regeringen har tvingats att utreda de slavliknande villkoren som råder på vingårdarna och i vinindustrin, skriver CSAAWU.
Latarbetarfacket fortsätter:
– Arbetarna inom vinindustrin över hela landet kommer att inspireras av de framgångar som arbetarna vid Robertson uppnått.
Dessa framgångar, skriver CSA-AWU, skulle aldrig kunnat ha nåtts utan den solidaritet som visats både inom Sydafrika och internationellt. Stödkampanjerna utsatte Robertson Winery för ett starkt tryck och det var särskilt betydelsefullt mot bakgrund av att lantarbetarfacket inte har råd att bygga upp en egen strejkkassa.
– Viktigast av allt var att strejken leddes av arbetarna som själva tog beslut om när strejken skulle fortsätta och när de skulle göra upp. Arbetarna uppnådde en mycket hög grad av enighet som sträckte sig över hudfärg och språkskillnader, skriver CSAAWU.

Livs ordförande Hans-Olof Nilsson säger i en kommentar till uppgörelsen:
– Vi ser med tillfredsställelse att ett avtal tecknats efter en svår konflikt mellan vårt systerförbund CSAAWU och Robertson Winery.