Förberedelserna inför nästa års avtalsrörelse är i full gång. Mycket ska hinnas med innan avtalet löper ut den sista mars. Det handlar både om att diskutera vilka avtalskrav som ska drivas och att ta ställning till hur samordningen mellan förbunden ska se ut.

Knappt var förra avtalet undertecknat innan förberedelserna inför nästa avtalsrörelse drogs igång. Det är snabba ryck i och med att det bara blev ett ettårigt avtal.
– Både inom Facken inom industrin och inom LO-förbunden pågår nu samordningsprocesser, berättar Gerald Lindberg, Livs andre ordförande och avtalsansvarige.
Internt så kommer avtalsfrågor att diskuteras på Livs verksamhetsträffar i september. Därefter är förhandlingsdelegationen kallad till möte den 5 oktober. Medlemmar kan också skriva avtalsmotioner, senast den 28 september ska de vara inlämnade för behandling på förbundsmötet den 23 november.
– Till förra avtalsrörelsen fick vi in ett hundratal motioner. Många av dem är fortfarande aktuella, säger Gerald Lindberg.
Han berättar att flera motioner tog upp trygghetsfrågor som visstidsanställning och inhyrning.
– Det här är också frågor som LO-förbunden och Facken inom industrin nu diskuterar.
Hur går det då med LO-samordningen? Förra gången sprack den ju då förbunden inte kunde komma överens om en gemensam låglönesatsning samtidigt som kvinnodominerade grupper skulle få en jämställdhetssatsning. Huruvida det denna gång ska bli en samordning avgörs på LOs representantskap den 19 oktober.
– Jag hoppas och tror att det blir en samordning, det tjänar alla förbund på i längden. Men det går inte att få till om alla ska vara vinnare på kort sikt. Det krävs uppoffringar för att det ska bli en samordning och det är vi från Livs sida beredda att göra, säger Gerald Lindberg.
• Vilka är stötestenarna?
– Som jag ser det så krävs det en fråga att driva vid sidan av lön för att få till en samordning.

• Vad tror du om kommande avtal? Hur ser förutsättningarna ut?
– Jag tycker att de ser ungefär likadana ut som de gjorde förra gången. Det har inte ändrats mycket, det ekonomiska läget är likartat.

• Det talas mycket om jämställdhetssatsning. Men hur går diskussionen när det gäller löneskillnaderna mellan arbetare och tjänstemän?
– Jag är övertygad om att vårt samarbete inom Facken inom industrin gör att klyftorna hålls tillbaka.

• Det sägs att det finns risk för att det blir en stökig avtalsrörelse. Vad säger du?
– Ja, den blir stökig. Vi skulle behövt mer tid för att kunna samordna oss inom LO. Det hade varit en fördel. Tyvärr känns det nu som att vissa LO-förbund medvetet vill spräcka en samordning.

• Tror du att deltidspension kommer att finnas med bland avtalsfrågorna?
– Ja, den och trygghetsfrågorna på arbetsplatserna är de hårda puckarna.

• Sedan beror det på vad arbetsgivarna kommer med?
– Ja, förra gången hade de en julgran med 16 olika avtalskrav. Det var ganska förvånande. Jag vet inte hur de tänker denna gång. Det som sagts är att de vill ha en avräkning från arbetstidskontot om vi ska få till en avsättning till deltidspension.
Det här vet han att medlemmarna inom Livs definitivt inte vill, tvärtom, det de helst av allt skulle vilja se är en utbyggnad av arbetstidskontot.
– Men det är svårt att få till stånd detta. Vi tycker också att det är viktigt att fortsätta göra avsättningar till deltidspension.

Är det inte också så att detta blir billigare för arbetsgivarna?
– Ja, det stämmer, och därför borde arbetsgivarna vara intresserade men det är lite grann en maktfråga.