Livs har försatt Ingeborgs bageri/Kabes AB i Linköping i blockad då företaget vägrar att teckna kollektivavtal.
Blockaden, som inleddes den 23 mars, innebär att allt arbete som utförs av förbundets medlemmar läggs ner. Ingen  ska befatta sig med företagets produkter eller tjänster så länge blockaden pågår.
De som tagit på sig att stå blockadvakt är medlemmar i Livs i region Öst. Bland de första är Marita Töråsen, från Cloetta i Ljungsbro, och Peter Kjellander, från Scan i Linköping.
– Vår uppgift är att sprida information om varför den fackliga stridsåtgärden vidtagits, att det handlar om att garantera de anställda avtalsenlig lön, försäkringar och pensionsinbetalningar, berättar Marita Töråsen.
På bageriet har Livs en medlem som förlorar uppemot 3 000-4 000 kronor i månaden genom att inte omfattas av kollektivavtal.
– Det har blivit en del diskussioner och vi har också fått en del frågor. Det är inte vanligt med blockad här i Linköping. Hittills har de flesta tyckt att det vi gör är bra, säger Peter Kjellander.

Innan Livs fattade beslut om blockad har många försök gjorts för att få arbetsgivaren att teckna avtal som garanterar de anställda schyssta villkor.
– Vi har pratat med arbetsgivaren vid upprepade tillfällen. Det har varit en lång process som lett till fram till beslutet om blockad, berättar Lena Persson, ansvarig lokalombudsman i region Öst.
Förutom att garantera anställda schyssta villkor, så handlar det också om att skapa konkurrensneutralitet mellan företag i branschen.
– Vi kan inte acceptera att företag utan avtal konkurrerar med lägre löner och sämre villkor. Det drabbar våra medlemmar på arbetsplatser som har avtal, förklarar Lena Persson.
Hon har själv hunnit stå blockadvakt när vi pratas vid.
– Det har varit övervägande positivt, vi får mycket stöd från framför allt våra fackliga kamrater, men det har också varit några jobbiga incidenser där människor uppträtt hotfullt, berättar hon.

Bageriet, som ligger i centrala Linköping, ägs av syskonen Ahmed Abdul Sattar Mehdi och Sema Mehdi. De tog över verksamheten i juli och har en tillsvidareanställd.
– Vi är ett litet företag och har inte råd att teckna kollektivavtal. Det är inte heller obligatoriskt när man har färre än tio anställda, säger Sema Mehdi.
Det har hon dock fått om bakfoten:
– Det finns inte någon sådan regel. Tvärtom är det väldigt vanligt att arbetsgivare med färre än tio anställda har kollektivavtal, säger Kurt Eriksson, chefsjurist på Medlingsinstitutet.
Vid en blockad informeras alltid Medlingsinstitutet och en medlare kopplas in enligt Lagen om medbestämmande.
– Medlaren kontaktar parterna. I de flesta fall leder det till att arbetsgivaren tecknar hängavtal eller går med i en arbetsgivarorganisation, berättar Kurt Eriksson.

Vid Mål & Medels pressläggning, i slutet av mars, så hade medlingen ännu inte gett något resultat.
– Blockaden fortsätter så länge som det behövs och kan komma att trappas upp, säger Gerald Lindberg, Livs andre ordförande och avtalsansvarig.