Åtal kommer att väckas i Västmanlands tingsrätt mot den operativa chefen på Hilton Food Group (HFG) för olyckan i maj 2010, då en 47-årig reparatör klämdes till döds under en materialhiss.
För Livsklubbens ordförande på HFG i Västerås, Jessica Söderberg, kom beskedet om åtalet både väntat och oväntat.
– Vi har inte fått mer information än att utredningen inte var nedlagd. Vi var dock medvetna om preskriptionstiden. Jag tror att det är bra för alla inblandade att få ett avslut. Det har dröjt alldeles för länge. Fem år är för lång tid att vänta, säger Jessica Söderberg.
Stämningsansökan lämnades in bara två månader innan preskriptionstiden för arbetsmiljöbrott går ut. Den är fem år.

Den operativa chefen åtalas för att ”uppsåtligen eller av oaktsamhet åsidosatt vad som enligt arbetsmiljölagen (1977:1160) har ålegat henne till förebyggande av olycksfall och har härigenom av oaktsamhet orsakat målsägandens död.”
Åklagaren yrkar på att HFG Sverige ska betala en företagsbot på 1 miljon kronor.
En dödsolycka är det svåraste som kan inträffa på en arbetsplats. Inom livsmedelsindustrin är det ovanligt.
Jessica Söderberg berättar att Livsklubben och skyddsombuden gjorde en egen undersökning som de lämnade till polisen.
– Vi tog inte ställning till skuldfrågan. Vi undersökte hur arbetsmiljöarbetet hade fungerat, vilka riskanalyser som gjorts och om det funnits brister. Vi fick hjälp av de regionala skyddsombuden.
Företaget gjorde också en egen undersökning vid sidan om polisens och arbetsmiljöverkets.

Martin Living, huvudskyddsombud på HFG, som kom som andre man till olycksplatsen, kommer att kallas till tingsrätten för vittnesförhör angående brister i säkerhetsarbetet.
– Företaget agerade bra efter olyckan. Alla som hade behov fick möjlighet att prata om det som hänt både i grupp och individuellt. Företagshälsovården kopplades in. Det kändes bra. En minnesstund för reparatören hölls också i matsalen och då var hans familj med.