– Hur ska man få en kille, som är 20 år och tror att han är hur stark som helst, att använda skyddskläderna? De måste vara lättillgängliga. De måste gå snabbt att ta på och det måste finns ett säkerhetstänkande, säger Vesna Tesanovic, huvudskyddsombud på Orkla Foods mejeri i Frödinge.

Vesna har jobbat i 17 år på mejeriet och berättar med stolthet om deras säkerhetstänkande.
Platschefen Klas Steensrum är också med och förklarar.
– Man måste få alla att tänka till, säger hon. Det är för min egen skull jag använder skyddsutrustningen. För att jag inte ska skadas. Det är många farliga kemikalier som vi ska hantera. Det är rengöringsmedel och syra.
– Det är samma sak med hörselskydd, fortsätter hon. Dem ska vi också använda. Det är inte för företagets skull utan för vår egen.
Klas förklarar lite av produktionen på Frödinge. Han säger att mejeriet i Vimmerby gör det mesta självt. Mjölken kommer direkt från gårdarna, den separerar man, skiljer grädden från skummjölken.
Utmaningen är att få konsumenterna att tycka att det frysta smakar lika gott som det färska.
– Jag tror många blir förvånade när de tittar på innehållsdeklarationen och ser att våra tårtor inte innehåller några konstigheter. De ska smaka som bäst när de tinas upp.

Genom att höja kvaliteten på råvarorna och hanteringen, där kylkedjan är viktig, förlänger man hållbarheten. På den färska ostkakan är hållbarheten 35 dagar.
Det är en medveten satsning som företaget gör. För att lyckas med den måste rengöringen vara hundraprocentig. Varje dag diskar man maskiner, kärl, golv, allt.
Modern livsmedelsproduktion handlar lika mycket om rengöring som produktion.
– Först sopar man bort torra saker, spolar sedan av allt, maskiner, golv, kärl, och lägger på ett bakteriedödande rengöringsskum som får verka i 20 minuter. Därefter spolar man bort det, förklarar Vesna.
Hon har varit huvudskyddsombud i många år och gått utbildningar vid olika tillfällen. Senast gick hon Bam (Bättre arbetsmiljö), som är fem dagar. Det var ihop med andra skyddsombud från Frödinge och från Arla och Åbro.
– Vi vill ha ett skyddsombud på varje skift. Det behövs också på natten.
• Hur värvar ni nya?
– Det är som med alla föreningar. Det måste finnas ett intresse, man måste vilja själv.
Det ingår numera i Vesnas arbetsuppgifter att beställa byxor, stövlar och handskar i rätt storlek till alla i produktionen.
Hon ber Daniel Andersson visa hur snabbt det går att ta på sig skyddsutrustningen för att rengöra med skum.
– Det tar inte mer än ett par minuter. Det finns ingen anledning att inte göra det, säger han
• Vad händer om man får det på huden?
– Vissa får utslag. Det är lite kladdigt, en tvålkänsla, men det är frätande. Att få det i ögonen är farligt, då kan man bli blind. Man måste omedelbart gå till ögonsköljen, berättar Daniel.
Vesna säger att det hände en olycka för fem år sedan. Det bakteriedödande medlet skvätte upp på en arbetskamrat.

De pekar på Martin Torgnysson och säger att det var han som råkade ut för det. Han tappade en dunk med rengöringsmedel som skvätte upp på honom.
Han säger att det var en ren olyckshändelse.
– Jag fick det över hela mig. Det rann över ansiktet. Jag fick snabbt gå till ögonduschen och spola av hela mig. Därefter fick jag åka ambulans till Västervik. Som tur var hade jag på mig skyddsglasögon. Jag fick inga bestående skador.
Efter att vi talat med Martin Torgnysson vill Vesna och Klas visa diskcentralen, där det finns behållare med det bakteriedödande rengöringsmedlet, som numera förvaras i ett slutet system, det kallas cip-disk.
På alla avdelningar finns anslutningsrör och skumsprutor som kopplas in. Det gör att just Martins olycka inte kan hända idag.