Dystert besked för Lövångerbröd

Nr 6/2017

Fazers anställda på Lövångerbröd informerades den 30 maj om att Fazer kommer genomföra nedläggningen av bageriet. Förhandlingarna med de berörda fackförbunden har avslutats och beslut om nedläggning fastställts.
Bakningen i Lövånger kommer succesivt att trappas ner och beräknas pågå till slutet av året. Delar av produktionen kommer att flyttas till Fazers bageri i Umeå. Beslutet innebär att 60 anställda i Lövånger sägs upp.
– Det är ett mycket tungt besked som vi har gett till våra medarbetare idag. Bageriet har en viktig roll i Hökmark och vi vet att många är besvikna. Vårt mål är att nu avsluta på bästa sätt och stötta medarbetarna på bageriet, säger Jörgen Sköld, Supply Chain director Fazer Bageri Sverige i ett pressmeddelande.

Trots detta dystra besked har fackklubben inte gett upp kampen om bageriet som har en stark förankring i bygden.
– Jag är fruktansvärt besviken på att arbetsgivaren inte lyssnade på löntagarkonsultens rapport som hade gynnat både Fazer och bageriet i Hökmark, säger Thomas Walther, klubbordförande på bageriet, men tillägger:
– Hoppet är inte helt ute. Det pågår fortfarande diskussioner med en tilltänkt köpare av bageriet. Det skulle kunna innebära en vändning men i så fall med färre anställda.

Det var i januari i år som Fazer Bageri berättade om vad som kallades ett generellt besparingsprogram med syfte att skapa ett långsiktigt starkt och lönsamt bageriföretag. En del av besparingarna innebar ett förslag om nedläggning av bageriet i Lövånger. Förhandlingar tog sedan vid och löntagarkonsult kopplades in.