Från och med hösten 2017 upphör den fria konkurrensen mellan omställningsföretag. Det blir inte längre facket och företagen som väljer jobbcoacher utan det blir Trygghetsfonden TSL som gör det genom ramavtalsupphandling.

– Vi kommer inte längre ha något att säga till om och det känns inte bra. Det är ju vi förtroendevalda som står närmast medlemmarna och vet vilka behov de har, säger Christoffer Westman, klubbordförande på Carlsberg i Falkenberg.
Beslutet att ändra inriktning på TSL Trygghetsfonden har skett utan någon egentlig debatt, menar Christoffer Westman.
Det är ett inriktningsbeslut som tagits av Trygghetsfonden TSL:s styrelse som består av lika många ledamöter från Svenskt Näringsliv och LO-kollektivet.
Beslutet träder i kraft hösten 2017 och innebär att det blir TSL som genomför en bedömning av de uppsagdas behov och därefter anvisar lämplig leverantör av omställningstjänst och inte som idag då fack och arbetsgivare väljer leverantör. Valet av omställningsföretag ska ske efter en upphandlingsprocedur där TSL upprättar ramavtal och väljer ut ett begränsat antal leverantörer.
Den ökade effektiviteten som beräknas uppstå när marknaden regleras kommer att frigöra pengar som ska användas till att öka mängden korta utbildningar.
Fackklubben på Carlsberg i Falkenberg är tveksamma till att denna matematik ska gå ihop.
Christoffer Westman tror inte att det blir effektivare av att en oberoende TSL-tjänsteman väljer ut omställningsföretag åt dem.
Risken är istället att det blir mer byråkratiskt. Att det blir ytterligare aktörer som kostar pengar: en som kartlägger de uppsagdas behov, en som genomför jobbcoaching och ytterligare en som ger korta utbildningar.
– Det känns bara krångligt och onödigt, säger han.

Caroline Söder, vd för Trygghetsfonden TSL, poängterar att det inte är frågan om att göra någon besparing utan möjliggöra att deltagare med behov av även annat stöd än jobbcoachning ska kunna erbjudas det. I första hand handlar det om utbildning och valideringsinsatser. Hon räknar med att den nya modellen kommer att minska de strukturkostnader som varje leverantör idag måste ha i form av administration, kontor och sälj- och marknadsföring av de egna tjänsterna.
Omställningsföretaget ska i framtiden få 16 000 kronor för varje deltagare istället för som idag 22 000.

De frigjorda pengarna, 6 000 kronor, ska användas av TSL för att administrera och till att betala leverantörer av korta utbildningar. Hittills har mindre än 5 procent av pengarna gått till utbildning, men med den nya modellen beräknas den andelen kunna öka till 20 procent.