Blockaden mot Baka Stenugnsbageri i Göteborg blev kortvarig. Den inleddes av Livs den 12 januari och avslutades dagen därpå, då arbetsgivaren tecknade ett hängavtal med Livs i samband med ett möte med Medlingsinstitutet.

– Det kändes trist att vi behövde ta till blockad men skönt att den inte blev långvarig. Nu har vi säkerställt att bagarna omfattas av schysta villkor vilket är en förutsättning för sund konkurrens, säger Christina Pedersen, Livs lokalombudsman i region Väst och ansvarig för blockaden.
Företrädare för Livs hade under en längre tid fört diskussioner med arbetsgivaren om att teckna avtal för bagarna på bageriet. Det enda som arbetsgivaren gått med på var att den 1 december bli medlem i arbetsgivarorganisationen Visita vilket förde med sig att serveringspersonalen omfattades av riksavtalet Visita-HRF.
– Problemet var att arbetsgivaren av Visita fått information om att deras riksavtal även var tillämpligt på bagarna men så är inte fallet, de omfattas av ett riksavtal mellan Livsmedelsföretagen och Livs, berättar Christina Pedersen.

Det krävdes en del för att reda ut det missförståndet, både arbetsgivaren och den allmänna opinionen behövde få det hela förklarat för sig. Livs gick till och med ut med ett pressmeddelande för att förtydliga att Livs och HRF (Hotell- och restaurang facket) inte var oeniga i frågan om avtalstillhörighet, utan att det rådde full enighet i att bagare och konditorer ska omfattas av Livsmedelsavtalet, d v s riksavtalet mellan Livsmedelsföretagen och Livs.
Tyvärr var det många kunder som hade svårt att ta till sig vad som gällde i frågan om avtal och svenska modellen.
– Helt klart finns det mycket okunskap, säger Christina Pedersen.
Samtidigt kan hon inte glömma det hat och de hot som riktades mot blockadvakterna från de som stödhandlat och ”frihetsfikat”, som de själva kallade det.
– Det fanns en hel del politiker bland dessa, framför allt moderater och liberaler. De borde veta bättre än att ge sig på blockadvakter.