Findus lägger ner i Bjuv. Företagets fabrik i Frankrike blir däremot kvar.
– Ja, tills vidare. Men vi har fått bråka för att behålla produktionen, säger facken i Boulogne-sur-Mer.

Facken på Findus i Frankrike förstår att nedläggningen av fabriken i Bjuv är en katastrof för kollegorna i Sverige. Ett av de franska fackombuden ger svenskarna rådet att slåss.
– Om det inte är för sent måste ni fortsätta att kämpa in i det sista. Även om ni inte får behålla hela produktionen, kanske ni åtminstone kan rädda någonting.

”Jacques” och ”Pierre” är medlemmar i två olika franska fackliga centralorganisationer, som organiserar livsmedelsarbetare; CFDT och CFTC.
Egentligen heter de båda ombuden någonting annat, men ingen av dem vill förekomma med namn. Anonymiteten är anmärkningsvärd eftersom fackrepresentanterna ska skyddas av lagen.
– Men man kan ändå bli nerklassad, och eftersom framtiden är osäker och arbetsgivaren mäktig är det bäst att vara försiktig, säger Jacques.
Staden Boulogne-sur-Mer, som ligger i norra Frankrike, har landets största fiskehamn.

Hos Findus tillreder man djupfryst fisk och färdiglagade rätter.
Fabriken har funnits här sedan 1960-talet, och har som mest sysselsatt 750 personer. I dag har personalstyrkan sjunkit till 200.
– Men produktiviteten har ökat, så vi tillverkar faktiskt mer nu.
De franska arbetarna blev oroliga när Findus förra året köptes av Nomad Foods, som är ett brittiskt-amerikanskt riskkapitalbolag.
– Det handlar om stora kapitalister. De köper och hackar sönder, säger Jacques.
Oron stegrades av att Nomad Foods före Findusköpet hade tagit över den största konkurrenten Iglo.
– Ja, vi var rädda för att man skulle lägga ner här och satsa på Iglos produktion i Tyskland istället, säger Pierre.

De franska arbetarna ställde till med en hel del oväsen för att få behålla fabriken.
De brände bildäck och kontaktade både riksmedier och lokala medier, och fick den franska regeringen att engagera sig och att delta i förhandlingarna.

I slutet av förra året tecknades en överenskommelse. Avtalet garanterar en produktion på 21 000 ton om året under de kommande tre åren. Under samma period lovar arbetsgivaren att inte dra ner på personalstyrkan, och att investera minst 7 miljoner euro, alltså cirka 65 miljoner svenska kronor.
Enligt facken behövde de anställda inte gå med på något i utbyte. Inte den här gången. För fem år sedan var de däremot tvungna att släppa ifrån sig ett tiotal lediga dagar årligen, när den dåvarande ägaren, Lion Capital, hotade med att lägga ner.
– Och de dagarna har vi inte fått tillbaka nu.

Men Jacques säger att tidigare års stridigheter för att behålla fabriken har gjort att de franska livsmedelsarbetarna är luttrade. Även om avtalet har gett dem några års respit, säger de att de är vaksamma och beredda på att tvingas slåss på nytt i framtiden.
Pierre säger att han inte vill kritisera kollegorna i Sverige, men har en känsla av att de har varit för godtrogna.
– De verkar ha haft en övertro på att Findus är ett svenskt märke och att fabriken i Bjuv därför inte var hotad av nedläggning.
Anna Trenning-Himmelsbach