– Att inte veta något om framtiden är jobbigt. Vi vet bara att produktionen upphör 2018, men vi vet inte vad det är för jobb vi kan få, säger Birgitta Lindström, Livs arbetsplatsom-bud på Foodmark, som gör Fjällbrynt messmör och ost.

Det är klassiska varumärken som tillverkas vid Foodmarks mejeri i Östersund. Råvaran är vassle som kommer från Arlamejeriets ostproduktion.
Arlas tuffa besked om att Foodmark inte får fortsätta att hyra lokalen som ligger intill Arlas mejeri i Östersund kom före jul.
– Vi var förberedda på att det skulle komma ett besked om att produktionen skulle flytta, men det är väldigt tråkigt. Det är många bland oss som jobbat hela sitt yrkesliv här, säger Birgitta Lindström.
De flesta av de 17 anställda i produktionen är över 50 år och har jobbat länge på fabriken som haft olika ägare under åren. Själv är Birgitta Lindström 58 år och har jobbat i 40 år på fabriken.
– Möjligheten att behålla produktionen i Östersund har utretts, säger Livs lokalombudsman i region Norr, Margareta Bruhn.
Kostnaderna skulle bli för höga. Man räknar med 50 miljoner kronor. Samtidigt är Foodmark, som ägs av ett norskt familjeföretag, Agra, i en stark tillväxtfas.

Foodmark har beslutat att investera i en ny produktionsanläggning i Haninge söder om Stockholm. Där ska man samla produktionen från tre fabriker: Östersund, Spånga och Norrköping. Vid fabrikerna görs kända varumärken som Rydbergs och Lohmanders.
Dessutom har Foodmarks en fabrik i Vidsel i Norrbotten och en i Klintehamn på Gotland, men de är inte berörda av förändringen.
– Jag har fått låna en lokal av Foodmark i Östersund, dit medlemmarna kan komma och få hjälp. Jag ska försöka vara där en dag varannan vecka, säger Margareta Bruhn.

Några MBL-förhandlingar har ännu inte dragits igång. Inte heller har någon omställningskonsult kopplats in.
Det är fortfarande i ett tidigt skede, även om Arlas uppsägning av hyreskontraktet gör att flytten måste vara genomförd senast hösten 2018.