Hans-Olof ska leda världsfacket IUL

Ordförande för nästan 3 miljoner livsmedelsarbetare

Svenska Livs ordförande, Hans-Olof Nilsson, har valts till ordförande för det globala yrkesfacket, IUL, som organiserar världens livsmedelsarbetare, lantarbetare samt hotell- och restauranganställda.

[Ur nummer: 04/2007] Under fem år kommer han att vara med och staka ut den fackliga strategin för drygt 2,8 miljoner medlemmar. I sitt tal till IUL:s 25:e kongress, som hölls i Genève den 19-22 mars, betonade han betydelsen av jämställdhet.
Under kongressen hade ett historiskt beslut fattats om kvotering till styrelse och kongress. Det innebär att ingetdera av könen ska ha mindre än 40 procents representation. Hans-Olof Nilsson sammanfattade ställningstagandet med orden:
– Kvinnorna ska ha halva makten och hela lönen.
Temat för kongressen var ”Makt genom organisering”. Det återkom han också till i sitt tal, i vilket han betonade vikten av kollektivavtal och följderna av globaliseringen.
– Det är samma arbetsgivare på Sri Lanka som i Sverige, ja, över hela jordklotet. De ser på oss på samma sätt, de ser oss som underordnade som arbetar för småsmulor. Organisering är en fråga för alla, ett sätt att solidariskt hjälpa varandra och förändra vardagen för våra medlemmar.
Valet av Hans-Olof Nilsson kom inte som någon direkt överraskning. Som vi berättade i förra numret av Mål & Medel så var han den ende kandidaten.
Det är andra gången som ordförande för Svenska Livs väljs till ordförande för IUL. Första gången det skedde var 1993 då Lage Andréasson visades samma förtroende.
Precis som då så fortsätter Hans-Olof Nilsson med att leda Livs vid sidan av IUL, på den punkten blir det inga förändringar.